Peste 500 de câini strânşi de pe străzile oraşului Târgu Neamţ

3

Câinii vagabonzi din orașul Târgu Neamț sunt de ani de zile un subiect de polemică între iubitorii de animale și cei care cer eradicarea lor. Responsabilitatea de a “curăța” străzile cade pe umerii Centrului de Întreținere Urbană (CIU), societate subordonată Consiliului Local.

caini“Societatea noastră funcționează autorizat pe ecarisaj cu un adăpost de 30 de locuri. În decursul celor trei ani de funcționare, au fost strânși de pe străzile orașului peste 500 de câini. Animalele sunt capturate de către cei doi hingheri din cadrul CIU, după care sunt cazate în adăpost timp de 14 zile. În această  perioadă beneficiază de hrană, curățenie,  vaccinare, deparazitare internă și externă, microcipare, sterilizare (pentru a evita înmulțirea necontrolată), carnet de sănătate. Dacă în termen de 14 zile nimeni nu vine să-l revendice sau să-l adopte, câinele este eutanasiat, conform legii”,  ne-a explicat Andrei Grădinaru, directorul CIU.

Oamenii care sunt împotriva ideii de eutanasiere a câinilor comunitari sunt invitați să “înfieze” oricând.

Problema cea mai mare este însă faptul că numărul câinilor comunitari nu scade nici după ce unele patrupede sunt strânse de pe stradă și duse în adăpost. Încă de pe vremea lui Decebal (Arnăutu), pe lista problemelor autorităților locale a fost inclus un fenomen greu de stârpit: în zonele periferice ale orașului vin periodic dubițe pline cu câini vagabonzi adunați de prin alte localități, pe care îi „deportează” la Târgu Neamț, apoi dispar fără urmă.Monitorizăm zonele de intrare în oraș, dar cei care practică lucrul acesta periodic deja știu unde sunt amplasate camerele de supraveghere, așa că aleg alte locații: le dau drumul în zona gunoaielor, în zona Oborului, unde vrem să instalăm camera video în perioada următoare sau în alte locuri periferice. Am primit o sesizare, un cetățean ne-a spus că a văzut cum săreau câinii dintr-o dubă, dar nu a reținut numărul de înmatriculare și nu am avut cum să o găsim”, ne spunea viceprimarul Vasile Apopei în august a.c.

În cazul în care cineva vede o astfel de dubă suspectă, care eliberează maidanezi, trebuie să rețină numărul de înmatriculare sau alte aspecte semnificative și să sesiseze Primăria sau CIU în secunda doi.

“Pentru anul 2017, principalul nostru obiectiv este reducerea numărului de câini comunitari de pe raza orașului. Acest lucru este posibil doar printr-o bună colaborare cu autoritățile publice locale și cu cetățenii. Pe această cale, rugăm locuitorii orașului să dovedească simț civic și să ne sesizeze pe pagina noastră de facebook, în cazul în care observă autovehicule care eliberează câini comunitari”, a conchis administratorul Centrului de Întreținere Urbană.

Amintim că pe raza județului Neamț funcționează doar trei adăposturi de acest fel (Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț).

Andreea Trăsnea

 

3 Comentarii
 1. Anonim spune

  Animalele sunt capturate de către cei doi hingheri din cadrul CIU, după care sunt cazate în adăpost timp de 14 zile.

  PE NAIBA!!
  Au tranchilizat si injectat un caine chiar sub nasul meu.Fapt care m-a facut sa fiu pregatit mereu cu o camera video pt a arata (in special celor de la ProTV) cat si celor de la protectia animalelor,cat de bine o duc cainii vagabonzi.

 2. Bogdan spune

  Unde este centrul din Tg Neamt?

 3. AR spune

  De 10 ani tot aud ca se aduc caini cu dubele din alte localitati.ASTA INSEAMNA CA CEI CARE DESCARCA CAINI MAI INTAI TREBUIE SA-I PRINDA,APOI SA-I INCARCE IN DUBE SI ULTERIOR SA-I TRANSPORTE IN ALTE LOCALITAT. CATE PRIMARII AU CONTRACT CU CENTRE DE ECARISAJ AUTORIZATE IN JUDETUL NEAMT???????????????Cainii mai intai sunt prinsi de cineva si apoi adusi in Targu Neamt!! DACA E ASA SE POT FACE ANCHETE LA FIRMELE CARE PRIND CAINI SI CARE PROBABIL INCASEAZA BANI DE LA PRIMARII PENTRU ACEST SERVICIU.NU AM VAZUT IN VIATA MEA LA TARA NICAIERI FIRME CARE SA PRINDA CAINI,,SI ATUNCI CINE-I PRINDE SI-I ADUCE AICI.?????????????/CRED CA NIMENI NU ADUCE NICI UN CAINE IN TARGU NEAMT.CAINII DE ADUNA DEOARECE LA RESTURLE PROVENITE DE LA SUTELE DE ANIMALE TAIATE CLANDESTIN IN ZONA TARGU NEAMT DE CATRE PATRONII CARE VAND CARNE SI CARE AU UMPLUT CAMPURILE DE RESTURI DE ABATORIZARE,.SI UITE ASA CAINII SE ADUNA DIN ZONELE INVECINATE.PERSONAL AM VAZUT STANI CARE TOATA VARA SACRIFICA ANIMALE ,IAR MATELE SUNT TRASE DE HAITE INTREGI DE CAINI PE SUPRAFETE DE KILOMETRI PATRATI.PUT TOATE DEALURILE VARA DE LA ATATEA MATE TRASE DE CAINI…OARE ACUM CAND NU MAI AVEM STANI,UNDE SE DUC CAINII OBISNUITI TOATA VARA SA MANANCE RESTURI DE ANIMELE DE LA STANI????IN ORASUL TARGU NEAMT LA GUNOAIE CU SIGURANTA! SUTE DE CAINI TRAIESC DIN ACESTE RESTURI LA STANELE DIN JURUL TARGULUI,DIN CEEA CE MANANCA ARUNCAT DE PRUNDUL OZANEI D E LA ABATOARELE PATRONILOR VESTITI DIN ZONA! ANIMALELE TAIATA LA NEGRU LA GRUMAZESTI SI IN COMUNELE CELELALTE DE NEGUSTORI …SI VANDUTA IN PIETELE DIN NEAMT UNDE ELIMINA MATELE ANIMALELOR?????????????????????Imi pare rau c a nu am filmat asta vara asa ceva ca poate va lamuream de unde se aduna haitele d e caini in Targu Neamt,mai ales iarna!Resturi de la animalele taiate nu sunt numai pe islazuri,ci peste tot pe albia Ozanei….etc……..IN CONCLUZIE….SA PUNA AUTORITATILE PRESIUNE PE ABATOARE SI CEI CARE SACRIFICA ANIMALE SI IN MOD SIGUR CAINII NU SE MAI ADUNA SA INVADEZE ORASUL!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate