Plata dividendelor se va putea face trimestrial

0

La data de 13 iunie 2018, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege pentru modificarea art. 19 din  Legea Contabilității, conform căruia plata dividendelor se va putea face trimestrial, nu doar anual, cum prevede în prezent Legea Contabilității nr 82/1991. Pentru ca legea să intre în vigoare, trebuie să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Conform acestui proiect de lege repartizarea profitului către asociați sau acționari se va putea face, opțional, în cursul anului, în funcție de profitul net realizat trimestrial.

Persoanele care optează pentru repartizarea trimestrială de dividende au obligația să întocmească situații financiare interimare.

În cazul distribuirii parţiale a dividendelor între asociaţi sau acţionari în cursul anului financiar, situaţiile financiare anuale vor evidenţia dividendele atribuite parţial şi vor regulariza diferenţele rezultate, în mod corespunzător. În cazul în care asociaţii sau acţionarii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării operate în situaţiile financiare anuale, acestea se achită societăţii în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. În caz contrar, asociaţii sau acţionarii datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare.

“Plata trimestrială a dividendelor este o măsură de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, aceștia nemaifiind nevoiți să aștepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei măsuri, având în vedere și impozitul de 5% pe dividende, se susține antreprenoriatul în România, încurajând de asemenea și tinerii să își deschidă propria afacere. Este o măsură concretă care ar trebui continuată de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevăratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continuă a Codului Fiscal sau alte modificări menite să bulverseze mediul de afaceri”,a declarat Florin JIANU, președinte CNIPMMR.

Textul integral al proiectului de lege aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate