Pr. Dogaru a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe

2

După 14 ani de zile, preotul Ioan Dogaru și-a încheiat activitatea de protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamț cu cea mai înaltă distincție pe care o conferă Patriarhia Română.

pr dogaru tg neamt crucea patriarhalaJoi, 19 ianuarie, după slujba Sfintei Liturghii oficiată la Biserica „Sfinții Voievozi” (acolo unde pr. Dogaru este paroh), ÎPS Teofan i-a înmânat fostului protopop Crucea Patriarhală pentru preoți, în semn de prețuire pentru strădania și rezultatele activităților desfășurate în sprijinul Bisericii.

Potrivit  documentului semnat de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincția onorifică Crucea Patriarhală i-a fost conferită „preacucernicului preot protopop Ioan Dogaru din Protopopiatul Târgu Neamț pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”.

Distincția vine ca urmare a unei solicitări speciale, pe care Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a trimis-o către PF Daniel în urmă cu câteva luni.


Cu această ocazie, ÎPS Teofan a vorbit despre lucrarea fostului protopop de Târgu Neamț, punctând faptul că acesta a dat dovadă de echilibru între viața de familie și cea de preot, între parohie și viața de protopop- o misiune dificilă, mai ales că zona pe care a coordonat-o din punct de vedere bisericesc în ultimii 14 ani de zile este una cu multe încercări, peste care părintele a reușit să treacă cu ajutorul lui Dumnezeu.

16122359_1296357303735631_547937212_o„A îmbinat și echilibrat severitatea, pe de o parte, cu blândețea, de pe altă parte. Demnitatea necesară în viața de coordonare a une slujiri, cu îngăduința, cu găsirea rezolvării problemelor. Nu este ușor să îmbini ceea ce amintea Sf. Apostol Pavel în epistola citită astăzi, două arme cu care trebuie să fie înzestrat creștinul, cu atât mai mult preotul: arma dreptății și arma păcii. Să fii om care împlinește rânduiala, care veghezi ca rânduiala să nu fie călcată în picioare. Aceasta înseamnă împlinirea dreptății. Dar, în același timp, rânduiala și dreptatea să se împlinească cu pace.

Cea mai mare lucrare în viața unui om este aceea de a fi >odihnitor< de oameni. Parcă nu este un cuvânt mai aspru decât să spui cuiva >Mă obosești<. Înseamnă că te deranjează, nu îl mai poți suporta. Dacă pe cei care te obosesc încerci să îi eviți, contrariul acestei atitudini este omul care te odihnește(…)  În acești 9 ani, aproape, știam că e cineva aici care veghează(…)  Părintelui îi doresc să fie în continuare odihnitor de oameni!”, a spus ÎPS Teofan.

Pr. Ioan Dogaru, la un pas de a nu reuși să își stăpânească emoțiile, s-a adresat mitropolitului, preoților din Protopopiat ș credincioșilor:

„Dacă îmi este îngăduit, vă împărtășesc sentimentul pe care îl trăiesc în clipa de față, sentiment care face un hotar cu activitatea pe care am desfășurat-o la Protopopiatul Târgu Neamț. Nu îmi vine să cred cu câtă rapiditate a trecut timpul. Așa de repede s-a deșirat firul vieții, încât a mai rămas doar un capăt din acest fir (…) Măcar această partea a vieții noastre, lui Hristos Dumnezeu să o dăm! (…)16197083_1296417613729600_518021936_o

Distincția pe care am primit-o nu este doar darul meu. Este darul tuturor părinților din Protopopiatului Târgu Neamț, darul celor cu care am lucrat la Protopopiat, a celor care sunt și a celor care au fost. Am lucrat cu toții într-un duh al păcii. Nu m-am considerat șef, ci împreună-lucrător cu dânșii. Întotdeauna mi-am dorit să lucrăm cu bucurie la sediul Protopopiatului Târgu Neamț. Sigur, au fost lucrări multe și, fără ei, nu le-aș fi putut face. Am dorit să am o conlucrare apropiată cu toți părinții. Poate uneori am și greșit, nu se poate ca totul să fie perfect, dar am păstrat un climat de liniște și pace cu toată lumea.

Am avut o colaborare frumoasă  cu fostele și actualele conduceri locale, cu toți directorii de școală din oraș și din comune. Avem bucuria că în cei 14 ani de zile s-a lucrat în folosul  Sfintei noastre Biserici. Dacă, cumva, pe vreunul l-am supărat, îmi cer iertare și Dumnezeu să-i ierte!”

Fostul protopop de Târgu Neamț ne-a împărtășit și o povață pe care i-a dat-o părintele Paisie Olaru:

Să taci și să asculți, ca mai apoi să poți vorbi!

Andreea Trăsnea

 

 

2 Comentarii
  1. Cătălina spune

    Vrednic este! Într-adevăr, un odihnitor de oameni a fost și este părintele Ioan! Mulțumim pentru această știre minunată!

  2. Fabio spune

    Vrednic este. E bine ca PF Daniel a acordat aceasta distinctie. La fel a făcut si pentru pr. Mihai Vizitiu si pr. Ioan Mihoc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate