Prefectul Adrian Niță, gazda unei importante ședințe interinstituționale dedicată luptei împotriva traficului de persoane

0

În data de 9 noiembrie 2023, Instituția Prefectului – Județul Neamț a fost gazda unei importante ședințe interinstituționale dedicată luptei împotriva traficului de persoane.

Prefectul Vasile-Adrian Niță a prezentat o serie de inițiative necesare în vederea intensificării eforturilor de prevenire și combatere a acestei probleme acute.

Printre acțiunile propuse, se numără demararea unui program ambițios de formare profesională destinat a 65 de consilieri școlari educativi și 30 de specialiști (psihologi) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Aceștia vor fi instruiți cu privire la mecanismele de prevenire și combatere a traficului de persoane, colaborând strâns cu autoritățile care s-au implicat și în campania împotriva consumului de droguri. Această inițiativă va beneficia de sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău și Baroului Neamț și este preconizată să fie finalizată până în martie 2024.

Odată instruiți, consilierii și specialiștii vor activa în teren, în cadrul unităților de învățământ, informând părinții și elevii la ședințele cu părinții și la orele de dirigenție, despre riscurile traficului de persoane. Se vor folosi materiale audio-video și se vor prezenta detalii privind întreg procesul traficului de persoane, cu accent pe prevenire și protecția victimelor.

Alarmant este faptul că realitățile actuale relevă o situație mai gravă decât cea înregistrată oficial, situație agravată de dificultățile cu care se confruntă Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și legislativ.

Prefectul a solicitat instituțiilor implicate să elaboreze propuneri de modificare a legislației în domeniu, care să fie ulterior transmise tuturor parlamentarilor din Neamț și ministerelor competente.

Următoarea întâlnire este programată la începutul lunii decembrie la sediul Instituției Prefectului, unde se vor evalua progresele realizate.

Instituția Prefectului – Județul Neamț rămâne dedicată protejării comunității și îmbunătățirii coordonării între instituțiile statului pentru a eradica flagelul traficului de persoane.

PREZENTARE MATERIAL ÎNTRUNIRE ECHIPA PLURIDISCIPLINARĂ ANTI-TRAFIC JUD. NEAMȚ, 09.11.2023

În cursul anului 2023 a avut loc evaluarea calitativă a implementării și analiza datelor a STRATEGIEI NAȚIONALE ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE 2018-2022, care evidențiază o serie de aspecte cum ar fi:

  • din 2020, odată cu pandemia COVID 19, o bună parte dintre operațiunile criminale s-au mutat în mediul online datorită posibilității ascunderii identității, abordării unui număr mai mare de victime, din diferite zone.
  • minorii sunt o categorie specială de victime ale traficului, care necesită atenție deosebită.
  • cadrul legal și instituțional s-a dezvoltat și adaptat la dinamica traficului de persoane. Este însă nevoie de continuarea acestui demers, mai ales pentru a răspunde la provocările aduse de folosirea tehnologiei în vederea recrutării și exploatării victimelor.
  • Exploatarea sexuală este în continuare pe primul loc la forme de exploatare, urmată de exploatarea prin muncă. Se remarcă existența unui număr mare de victime minore identificate, fapt favorizat de gradul mare de vulnerabilitate din rândul tinerilor.
  • Majoritatea victimelor sunt recrutate de persoane cunoscute sau apropiate.
  • ANITP îndeplinește funcția de Raportor în domeniul traficului de persoane, gestionează Sistemului Integrat de Monitorizare și Evidență a Victimelor traficului de persoane (SIMEV) care este instrumentul de bază în gestionarea informațiilor operative referitoare la victime.

În prezent, se lucrează la NOUA STRATEGIE care își propune:

să ofere instituțiilor și actorilor implicați în implementarea sa un parcurs simplu și clar cu privire la pașii ce trebuie realizați pentru atingerea obiectivelor, resursele alocate în acest scop, cât și un sistem de măsurare care să permită evaluarea rezultatelor.

-se va axa pe patru priorități majore:

  1. Protecție
  2. Prevenire
  3. Urmărire Penală
  4. Parteneriat

În ceea ce privește PREVENIREA traficului de persoane în perioada ianuarie-octombrie 2023, la nivelul jud. Neamț au fost desfășurate activități în cadrul:

-Planului Național Cadru de Acțiune pentru Siguranța Școlară,
-Planului General de Măsuri pentru Asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, pe timpul sărbătorilor pascale, zilei internaționale a muncii și zilei internaționale a tineretului,
-Planului General de Măsuri pentru creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival,
-Planului Comun de Măsuri la nivel Național pentru eficientizarea activității de combatere a traficului de persoane și de minori( în cooperare cu BCCO-SCCO)
-și a celor 5 campaniilor naționale inițiate de ANITP respectiv:

-SIGURANȚA TA NU E O JOACĂ
-NU RENUNȚA LA TINE!TRAFICUL DE PERSOANE NU ESTE O OPȚIUNE PENTRU VIITOR .INFORMEAZA-TE!
-DISTRACȚIE ÎN SIGURANȚĂ!
-UNIȚI OFERIM LIBERTATE!EXPLOATAREA ASUPREȘTE SUFLETE ȘI DISTRUGE DESTINE!
-18 OCTOMBRIE ZIUA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

Au fost încheiate un nr. de 6 proiecte educaționale cu unități de învățământ din jud. Neamț.

Au fost desfășurate 41 activități de prevenire beneficiari fiind un nr de 1632 elevi, 100 cadre didactice și 299 de cetățeni.

De asemenea au fost desfășurate un nr de 9 activități de instruire/informare la care au participat polițiști naționali, polițiști locali, funcționari publici din cadrul primăriilor de pe raza jud. Neamț.

În perioada vacanței de vară, au fost desfășurate în sistem integrat un nr de 9 activități de prevenire pe linia traficului de persoane în Centrul de Agremet Oglinzi, beneficiari fiind un nr de 419 elevi și 30 cadre didactice.

COORDONAREA VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN CADRUL PROCESULUI PENAL a continuat pe parcursul anului 2023 inclusiv cu victime identificate în anii anteriori.

În data de 03 februarie 2023 a fost publicat in Monitorul Oficial HG 88/2023 privind MECANISMUL NATIONAL DE IDENTIFICARE SI REFERIRE A VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE.

Acest mecanism reprezintă un cadru formal de cooperare, în baza căruia instituțiile si organizatiile implicate în lupta traficului de persoane îndeplinesc atribuții în vederea îmbunătățirii capacității de identificare a victimelor și asigurarea asistenței și protecției acesteia, indiferent de persoana, instituția sau organizația cu care aceasta intră în contact pentru prima dată.

Mecanismul promovează identificarea imediată a victimelor traficului de persoane, în scopul accesului cât mai rapid la serviciile de protecție și asistență specializate.

Mecanismul este conceput ca un instrument de lucru adresat atât specialiștilor din instituțiile și organizațiile cu atribuții specifice în domeniul traficului de persoane, cât și specialiștilor din alte instituții și organizații care, în desfășurarea atribuțiilor de serviciu, pot detecta o potențială victimă a traficului de persoane. În același timp, documentul se adresează și publicului larg.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate