Pregătiri intense și… tergiversări nejustificate, pentru sezonul turistic

0

În peisajul turistic, mănăstirile Agapia și Neamț ocupau un loc important.

La Neamț, de exemplu, ne informează articolul, „în anul trecut (1966 n.n.) peste 80.000 de turişti au admirat monumentul de autentică arhitectură veche moldovenească, ctitorie a lui Petru Muşat, iar picturile de la Agapia, ale marelui nostru Grigorescu au atras nu mai puţin de 3.700 oaspeţi de peste hotare.”.

Despre cum se pregăteau cele două lavre de cultură și religie pentru un nou sezon turistic, ziariștii au vorbit chiar cu stareții acestora.

La Neamț, arhimandritul Nestor Vornicescu relatează că „a fost asigurat un corp special de oameni bine pregătiţi (licenţiaţi) pentru primirea şi ghidajul tuturor turiştilor. Muzeul Mănăstirii Neamţ va fi deschis zilnic între orele 6 şi 22,  ghidajul fiind asigurat în schimburi. Pentru cei interesaţi biblioteca Mănăstirii Neamţ, cunoscută pentru manuscrisele sale şi cărţile vechi de autentică valoare documentară, stă la dispoziţia celor ce solicită acest lucru. În incinta mănăstirii în permanenţă se va afla un călugăr care va putea furniza turiştilor relaţii dintre cele mal diverse. În faţa mănăstirii s-au amenajat şi mărit spatțile verzi, s-au plantat trandafiri şi alte plante ornamentale. Se preconizează amenajarea unul loc de parcare a maşinilor în faţa oficiului poştal şi un nou drum forestier care să ocolească complexul monument istoric, Mănăstirea Neamţ, pentru a evita traficul mare de maşini auto ce transportă buşteni. Au fost pregătite 15.000 ilustrate colorate urmând ca încă pe atâtea să mai fie primite de la editură. Şi în ce priveşte mărirea spaţiului de cazare a existat preocupare. S-au amenajat în incinta Mănăstirii circa 80-100 paturi în camere de 1-2 şi 3 persoane, iar pentru grupuri mari, două dormitoare de câte 15 paturi. Instalaţiile sanitare au fost de asemenea, puse la punct.”

O problemă era cea legată de amenajarea unei unități de alimentație publică, deoarece singura existentă în comună nu se afla pe traseul turistic.

Măsuri pentru noul sezon au fost luate și la Mănăstirea Agapia, unde a fost reorganizat şi extins muzeul.

„În prezent se lucrează la amenajarea a două noi săli, în prima sală să fie prezentate obiecte din secolele XVI—XVIII: scoarțe, broderii, ferecături, manuscrise şi obiecte de cult. Cea de a doua sală va reuni opere ale lui Nicolae Grigorescu. Sala a treia va cuprinde broderii artistice în fir de aur și argint, ferecături, sculpturi şi filigrane, în timp ce ultima sală a muzeului va fi închinată memoriei scriitorilor care au poposit şi creat aici: Vlahuţă. Caragiale, Delavrancea, Iulia Haşdeu, Duiliu Zamfirescu, Garabet Ibrăileanu, Topirceanu, Calistrat Hogaş, Gala Galaction. În afara muzeului, la Agapia va putea fi vizitată şi casa in care a trăit Al. Vlahuţă, întreținută şi amenajată corespunzător. Şi aici, la Agapia, s-au luat măsuri pentru mărirea spaţiului de cazare, care numără în prezent circa 100 de paturi în incinta mănăstirii, în afara posibilităţilor largi de cazare în casele particulare din preajma mănăstirii”.

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: „Steagul Roșuˮ, nr. 4421, 23 aprilie 1967, p. 1-2.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate