Proiectul internațional Youth – event organisers, o poveste de succes la Târgu Neamț

0

Asociația Puzzle OptimEast din Târgu Neamț a desfășurat în perioada martie- august 2018 proiectul internațional Youth – event organisers, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Proiectul a inclus două activități internaționale: o vizită de pregătire ce a avut loc în perioada 14-16 mai și un schimb de tineri ce a avut loc în perioada 25 iunie – 1 iulie. Ambele s-au desfășurat în orașul Târgu Neamț și au reunit 36 de tineri din șase țări: România, Turcia, Polonia, Grecia, Croația, Letonia.

Pe lângă activitățile internaționale, după finalizarea mobilităților au avut loc activități locale de promovare a rezultatelor, a proiectului sau de împărtășire a cunoștințelor.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea competențelor organizatorice și de utilizare a imaginilor în promovarea evenimentelor. Pornind de la acest scop, obiectivele proiectului au fost: dezvoltarea abilităților organizatorice, creșterea interesului pentru istorie și cultură, dezvoltarea competențelor digitale de realizare a imaginilor foto și video și conștienizarea importanței implicării în comunitate a 30 de tineri.

Pe parcursul vizitei de pregătire, reprezentanții partenerilor s-au întâlnit cu organizatorii festivalului medieval (Zilele Cetății Neamț) pentru a se analiza modul în care pot fi implicați tinerii în organizarea evenimentului.

„Tinerii prezenți la proiect au aflat mai multe despre organizarea de evenimente, au venit cu idei de activități care să fie incluse în Festivalul Medieval ce a avut loc în perioada 29 iunie – 1 iulie în Târgu Neamț și le-au pregătit pas cu pas. S-a depus multă energie și entuziasm în organizarea activităților ce urmau să aibă loc pe parcursul celor trei zile, cu toate că prognoza meteo dădea semne să fie împotriva noastră.

În final, nu a fost posibil să organizăm tot ce ne-am propus în parcul de la poalele cetății, însă activitățile care nu au putut fi realizațe la locația festivalului, au fost realizate la locația unde am fost cazați și am invitat localnici să vină să ne viziteze.

Cu toate că vremea ne-a dat planurile peste cap, tinerii au conștienizat un aspect foarte important în organizarea de evenimente: necesitatea unui plan B”, precizează Viorela Chiper, președinte Puzzle OptimEast.

După finalizarea mobilităților, în cadrul aceluiași proiect tinerii de sub Cetate au desfășurat alte activități, precum vânătoarea de comori pregătită pe parcursul mobilității, o altă bibliotecă în aer liber folosind ideea care a fost folosită în timpul Festivalului Medieval. În plus,  a avut loc un curs de organizare al evenimentelor pentru ceilalți voluntari implicați în Puzzle OptimEast. Cursul a fost facilitat în principal de tinerii participanți la proiect din organizație.

De asemenea, pe parcursul mobilității s-a început pregătirea unui ghid de organizare evenimente, care este împărțit cu alte organizații din diverse țări, regiuni.

„Proiectul internațional Youth – event organisers, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, s-a dovedit a fi unul de succes, luând în calcul impresiile participanților și ale partenerilor. În prezent analizăm ideea organizării unei alte etape a proiectului”, a conchis Viorel Chiper.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate