ProPark Adventure Race 2017: o competiție de legendă, în Ținutul Zimbrului

0

În perioada 1-4 iunie, județul Neamț a găzduit ProPark Adventure Race, cea mai complexă competiție sportivă cu caracter montan desfășurată în România.

14 echipe mixte din țară au avut curajul de a se înscrie în această aventură fără a cunoaște nici măcar locația startului. Aceasta a fost dezvăluită ulterior de către organizatori, iar harta cu punctele de control ce trebuiau atinse le-a fost înmânată în timpul şedinţei tehnice, cu 12 ore înaintea startului.

ProPark Adventure Race a debutat vineri, 2 iunie, de la sediul Administrației Parcului Natural Vânători-Neamț. Echipele au avut maxim 50 de ore la dispoziție pentru a parcurge un traseu de aproximativ 230 km, cu porțiuni de trekking, ciclism, alergare montană, orientare turistică/ sportivă și traversare cu caiacul a lacului Bicaz.

Competiția a fost o aventură montană în adevăratul sens al cuvântului, cu nenumărate pericole care puteau să apară în timpul cursei. Pentru a parcurge toate probele, echipajele (a câte 4 membri fiecare, dintre care cel puțin o persoană de sex feminin) au urmat rute neamenajate și neprotejate, folosind drumuri publice și drumuri forestiere, poteci marcate și nemarcate, pante cu înclinare mare și zone accidentate, fără niciun ajutor din exterior. Pe lângă frumusețea peisajului și minunatele obiective turistice din zonă, unicitatea evenimentului a fost dată și de faptul că se puteau întâlni pe traseu cu renumitul zimbru, locul de desfășurare a competiției fiind chiar ținutul său.

De asemenea, organizatorii au pregătit pentru concurenți și o sumedenie de probe speciale, care au dat savoare evenimentului. De exemplu, găsirea casei cu inima galbenă din satul Agapia, să culeagă din pădure opt tipuri  frunze, să ghicească ingredientele din sarmalele tradiționale gustate ș.a.

ProPark Adventure Race a testat, astfel,  aptitudinile fizice, psihice, de anduranță și de orientare ale echipelor. După zeci de ore de competiție fără oprire, participanții au ajuns la linia de sosire în dimineața zilei de duminică, 4 iunie. Prima echipă care a dus traseul la bun sfârșit și a fost  declarată câștigătoare este Avenul Piciorul Boului (formată din Alexandru Fodor, Elena Fodor, Radu Diaconescu și Marius Ionașcu), urmată de echipa Cheile Turzii.

Impresiile participanților, împărtășite pe rețelele de socializare, spun totul despre reușita ediției de anul acesta:

Ediția din 2017 a fost una foarte reușită. Zona, echipa de organizare, voluntarii, gazdele de la Parcul Natural Vânători-Neamț au fost perfecte. (János Márk-Nag )

Super echipă organizatorica PNVT& company. Și zona aleasă excelent sa te tot bucuri de ce vezi. Felicitări! (Elena Fodor)

Evenimentul ProPark Adventure Race , ediția a III-a, a fost organizat de Fundatia ProPark si Clubul pentru Protecția Naturii și Turism Brașov, în parteneriat cu Parcul Natural Vânători Neamț. Unul dintre scopurile competiției a fost promovarea ariilor naturale protejate ca destinații ideale pentru practicarea activitătilor sportive outdoor.

Amintim că zona de desfășurare a acestei compețiții complexe, Ținutul Zimbrului (microregiunea suprapusă peste Parcul Natural Vânători Neamț) a fost desemnată destinație ecoturistică în 2016.

„Din adâncul pădurii, spre înaltul Cerului, pe urme de zimbru. De la întemeierea Moldovei“.

S.B.

sursa foto: facebook ProPark Adventure Race

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate