Ținutul Zimbrului a fost desemnat DESTINAȚIE ECOTURISTICĂ!

0

tinutul-zimbrului-destinatie-ecoturisticaUn proiect ambițios din județul Neamț, demarat de Parcul Natural Vânători Neamț și Asociația „Ținutul Zimbrului” și susținut printr-un parteneriat viabil încheiat cu primăriile din microregiunea suprapusă peste Parcul Natural (Târgu Neamț și comunele Agapia, Vânători Neamț, Bălțătești, Crăcăoani), Asociația „Valea Ozanei” și Jandarmeria Neamț, și-a atins obiectivul clar stabilit: Ținutul Zimbrului a fost desemnat destinație ecoturistică!

În perioada 20-21 septembrie, o echipă formată din experți a efectuat o vizită de evaluare în teren pentru a se convinge că Ținutul Zimbrului merită să fie certificat drept „destinație de ecoturism”- statut obținut până în prezent doar de alte trei zone din România (Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, Țara Hațegului-Retezat și Zărnești- Piatra Craiului). Din comisie au făcut parte reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociației de Ecoturism din România (AER) și Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism. Pe parcursul celor două zile, experții au analizat îndeplinirea criteriilor de evaluare de către Ținutul Zimbrului.

14448872_525475784322886_6211379223326701740_nMiercuri, 21 septembrie, la sediul Primăriei Târgu Neamț a avut loc o întâlnire între comisia de evaluare și membrii parteneriatului local pentru dezvoltarea și promovarea microregiunii. După ani de muncă asiduă, reprezentanții instituțiilor și organizațiilor locale au auzit expresiile „Ținutul Zimbrului” și „destinație ecoturistică” în același context oficial.

„În primul rând, ne-a determinat să ajungem la concluzia că Ținutul Zimbrului merită statutul de destinație ecoturistică voința administrației Parcului Natural Vânători Neamț (aria protejată în jurul căreia s-a format această microregiune), dar și existența unui parteneriat local între primăriile din zonă, sectorul privat și administrația Parcului.

Au fost evaluate în jur de 100 de puncte, care țin de performanța managementului Parcului Natural Vânători- Neamț, responsabilitatea pe care și-o asumă primăriile sau atitudinea față de forța locală de muncă, sectorul privat, accesul la informare turistică, un management adecvat în legătură cu mediul natural, existența  unui management responsabil la nivelul pensiunilor etc.

14440643_1037621076356141_1547486083649241917_nIeri m-a impresionat în special muzeul vivant de la Agapia, pentru că este foarte aproape de conceptul de ecoturism, în care se vrea o interactivitate între așa-zisul spațiu muzeal și vizitator. Nu suntem adeptii expunerii obiectelor într-un mod clasic, în vitrine, ecoturismul înseamnă să interacționezi cu destinația, cu oamenii locului, iar măicuța de acolo a fost excepțională. De asemenea, am fost ghidați de două tinere absolvente ale profilului ghid turism la Seminarul de la Agapia, care s-au descurcat excelent.

Zona are și rețeaua de mănăstiri cunoscute, care deja atrage. Ce ne dorim noi e să atragem și alte categorii de turisti, iar media de sejur să crească, sezonalitatea să scadă. Să-i tinem mai mult și să vină aici și în extra- sezon, pentru activități de ecoturism. Microregiunea este atractivă prin prezența zimbrilor în libertate. Nu am reușit să mergem pe urme pe zimbru din cauza vremii, dar știm că se poate și este unul dintre produsele atractive la nivel national.

Ne dorim ca în viitor zona să ofere programe de tip outdoor și să atragă publicul iubitor de natură. Sunt sigur că poate mult mai mult! Prin ecoturism și turismul ecumenic, Ținutul Zimbrului poate căpăta un profil european”, ne-a declarat Andrei Blumer, președintele AER.
descarcareCertificarea ca destinație ecoturistică recunoscută de ANT conduce și la promovarea intensă, la nivel national și international, a Ținutului Zimbrului, ceea ce înseamnă mai mulți turiști. De asemenea, titulatura obținută este un avantaj în cazul atragerii de fonduri europene sau de altă natură atât de către primării, cât și de către locuitorii din zonă care doresc să dezvolte diverse afaceri în sfera ecologică,  turistică, agricolă ș.a. Pe termen mediu și lung, economia locală are de câștigat, produsele tradiționale din zonă sunt promovate, iar locuitorii Ținutului își protejează moștenirea naturală, tradițională și culturală. Mulți ani de-acum înainte.

„Statutul de destinație ecoturistică obtinut în urma evaluării este un pas foarte important pentru noi, un pas care va fi contorizat realmente în timp. Este un mare câștig: suntem a patra destinație ecoturistică la nivel național desemnată de ANT! În același timp, este și o mare responsabilitate. Mai sunt mulți pași de făcut în această directie și e nevoie ca toate părțile implicate să continue cu multă responsabilitate ceea ce am început. Asociația Ținutul Zimbrului are responsabilitatea de a coordona acest parteneriat într-o directie corectă, pentru a obține cât mai multe beneficii sociale, economice, turistice de pe urma certificării primite astăzi.

tinutul-zimbruluiFiind declarați destinație ecoturistică, devenim mult mai vizibili, atât la nivel national, cât și la nivel international. Fiind în această rețea, vom avea parte de expertiza și de suportul direct al ANT în promovarea Ținutului Zimbrului. De asemenea, noul statut reprezintă  un punct în plus pentru proiectele derulate ulterior în domeniul turismului, ecoturismului și nu numai”, a precizat Geanina Fedeleș, președinte al Asociației „Ținutul Zimbrului”.

Un management profesionist al destinației proaspăt desemnată ca fiind ecoturistică, susținut de instrumente financiare, un marketing responsabil și o strânsă colaborare între toți factorii implicați poate asigura sustenabilitatea financiară pe termen lung și dezvoltarea Ținutului Zimbrului într-o directie favorabilă și cu efecte pozitive asupra tuturor. Prin dezvoltarea și promovarea zonei, turiștii ar veni mai des și ar poposi la noi mai mult, nivelul de trai al locuitorilor s-ar îmbunătăți, iar valorile locale și tradiționale ar avea certitudinea că nu vor fi uitate în negura modernizării.

Din adâncul pădurii, spre înaltul Cerului, pe urme de zimbru, povestea frumoasă abia începe.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate