Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 25 iunie 2019
  • :
  • :

Veteran de război din Răuceşti- Neamţ, sărbătorit la împlinirea a 100 de ani

Marți, 9 aprilie, în comuna Răucești din județul Neamț a fost sărbătorit, la împlinirea a 100 de ani Dumitru V. Zavalichi- veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aniversarea celor 100 de primăveri a avut loc la Școala nr.1 Răucești, fiind organizată de Primăria comunei.

Eroul de război Dumitru Zavalichi a împărtășit bucuria acestei sărbători cu strănepoții, nepoții și copiii, cu primarul Dumitru Bălăjel și consilierii locali, cu alți veterani de război din localitate.

În cadrul manifestării dedicate lui, Fanfara de la Răucești i-a cântat La mulți ani!, eleve ale școlii i-au recitat poezii patriotice și i-au amintit experiențele de pe frontul de luptă, trăite în tinerețe și relatate în cartea Război Blestemat, scrisă de Dumitru Stan.

Alături de un delicios tort, șampanie, urări de sănătate și viață liniștită, sărbătoritul a primit din partea primarului Dumitru Bălăjel o plachetă aniversară (Placheta Vârsta de Aur) și suma de 2000 lei- bonificație stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local.

Andreea Trăsnea

RĂUCEȘTI, Neamț: Dumitru Zavalichi a împlinit 100 de ani! __________Primăria și familia l-au sărbătorit așa cum se cuvine pe veteranul de război. https://www.ziartarguneamt.ro/raucesti-veteran-de-razboi-aniversat-la-un-secol-de-viata______________ La Mulți Ani!!!——👏

Publicată de Ziar Targu Neamt pe Miercuri, 10 aprilie 2019


Din cartea Război Blestemat scrisă de Dumitru Stan aflăm detalii semnificative despre sărbătoritul zilei:

Slt. Zavalichi V. Dumitru s-a născut în satul Sârbi, comuna Drăguşeni, judeţul Suceava la data de 9 aprilie 1919 într-o familie de ţărani stabiliţi în aceste locuri începând cu anul 1613 pe timpul domnitorilor Ştefan Tomşa şi Vasile Lupu.

În anul 1939, după declanşarea celui de-al doilea Război Mondial, este cuprins într-o evidenţă specială la Regimentul 16 Fălticeni şi începe un program de pregătire premilitară în comuna Drăguşeni, peste râul Moldova.
La data de 15 februarie 1941, Zavalichi V. Dumitru primeşte ordin de încorporare şi se prezintă la Regimentul 16 infanterie Fălticeni, unde urmează şcoala de comandanţi de grupă, iar la terminare este avansat la gradul de sergent.
La inceputul lunii iunie 1941, pleacă pe frontiera de nord la Dărăbani-Săveni, pe malul drept al râului Prut şi începe pregătirea de război.
În ziua de 20 iunie 1941, primeşte ordin de la comandant ca Regimentul 16 Fălticeni să intre în dispozitivul de luptă pe malul Prutului.
Au urmat marile bătălii de la Dalnic, Odessa şi Tatarca, unde armata română a suferit mari pierderi de soldaţi. În aceste lupte a căzut şi Zavalichi V. Vasile- fratele lui Dumitru.
Sergentul Zavalichi V. Dumitru a revenit în Regimentul 16 Fălticeni şi a rămas în unitate ca sergent instructor până în primăvara anului 1944 când este trimis pe frontul din Moldova, în apropiere de Iaşi. În zilele 19-20 august 1944, ruşii reuşesc să rupă frontul românesc, sergentul Zavalichi V. Dumitru fiind luat prizonier şi dus în lagărele din Uniunea Sovietică, unde a lucrat în subteran la minele pentru extractia minereului de fier.

(…)

După război, statul român nu ne-a acordat calitatea de veteran de război pe motiv că am luptat pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, am primit doar umilință și nedreptăți.

După revoluţia din 1989, a fost decorat cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă” şi „Crucea Comemorativă de Război”.

La mulți ani, Dumitru Zavalichi!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *