Râul Ozana, din mal în mal

0

După ploile din ultimele zile, Ozana nu mai e atât de limpede și frumos curgătoare cum o descria Ion Creangă.

Dacă de regulă cei care traversează pe podul de la Humulești nu acordă importanță râului, astăzi toate privirile trecătorilor au fost ațintite pe apa tulbure și învolburată a Ozanei.

N-a mai crescut apa așa de mare din primavara lui 2013. Pe vremuri, ieșea din matcă, ajungea până la casele oamenilor. Avem noroc cu digurile astea, le-o mai întărit acum câțiva ani. Ne ferește Dumnezeu de inundații, ne spune doamna Angela.

Creșterile de debit și nivel sunt vizibile, apa se întinde din mal în mal, însă deocamdată nu a ieșit din matcă. Avertizarea hidrologică de cod galben pentru râurile Moldova, Bistrița, Trotuș și afluenții lor (printre care și Ozana, fiind afluent al Moldovei) rămâne valabilă cel puțin până mâine, 16 mai, la ora 18:00. Sunt prognozate depășiri ale cotelor de atenție , scurgeri importante pe versanți, torenți și pârâie, viituri rapide pe râurile mici.

Cursurile de apă sunt verificate în permanență pentru a se evita riscul de inundații.

Andreea Trăsnea

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate