Rezistența Anticomunistă. Femei și tineri din Ținutul Neamțului, pe Golgota suferinței

0

Rezistența anticomunistă din Ținutul Neamțului (II)

Continuăm astăzi serialul despre rezistența anticomunistă din zona Neamțului cu partea a doua, cea dedicată femeilor și tinerilor care au fost arestați, condamnați și închiși în temnițele comuniste.

Subiectul acestui episod este de real interes pentru cei care studiază perioada regimului comunist. Documentele vorbesc despre mai mult de 4200 de femei închise în închisorile regimului, unele dintre ele femei partizan sau legionare, dar cele mai multe dintre acestea, rude ale foştilor demnitari, oameni de cultură, intelectuali şi călugăriţe.

Tinerii, câteva mii, au fost reţinuţi sub acuzaţii diverse, cele mai multe dintre ele, de acţiuni contra regimului. În cele ce urmează vom prezenta lista cu femeile şi tinerii întemnițaţi din zona Neamțului.

  1. Femei întemnițate

DASCÃLU, Veronica, din satul Davideni, comuna Ţibucani, Neamţ. Arestată de Securitatea Bacău şi torturată în timpul anchetei. Condamnată la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, în 1950.

LEHOTSCHI, Domnica, născută la 25 ianuarie 1940, în satul Davideşti, comuna Ţibucani, Neamţ. Domiciliu obligatoriu, de la 18 iunie 1951.

POPESCU, Victoria, din comuna Bălţăteşti, Neamţ, fiica lui Gheorghe Popescu. Este trimisă în domiciliu obligatoriu 5 ani în comuna Pelicanu, Bărăgan.

  1. Tineri întemnițați

CHERTIC, Lucian, din Târgu-Neamţ. Elev. Arestat, cu un grup de 12 elevi, la 3 februarie 1948. Torturat la Securitatea Iaşi. Condamnat (sentinţa 284/1948). A trecut prin penitenciarul Târgşor.

CHIŢU, Constantin, din comuna Drăgăneşti, Neamţ. Elev. Aflat în vacanţă (iunie 1948), a intrat în şcoala din sat împreunã cu un prieten, Pralea Constantin, şi au scos ochii portretelor de pe pereţi: Stalin, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Groza şi alții. Condamnaţi la câte 4 luni închisoare (sentinţa 1.467/1 septembrie 1948).

ICHIM, Vasile, elev din Târgu-Neamţ, arestat la 3 februarie 1948 şi judecat de Tribunalul Militar Iaşi la 3 iunie 1948, condamnat prins sentinţa 284/1948 la 4 ani închisoare corecţională. A fost închis la Galaţi, Văcăreşti şi Tîrguşor.

MĂTASE, Gheorghe, din comuna Petricani, Neamţ. Student la Institutul Agronomic din Iaşi. Arestat la 15 mai 1948. Judecat cu lotul centrului studenţesc Iaşi. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 10 ani închisoare. De la Penitenciarul Suceava a fost dus la Piteşti unde, în decembrie 1949, a fost torturat de Zbranca Octavian până a acceptat să-şi facă demascarea şi să se alăture acţiunii de reeducare conduse de Ţurcanu.

MUNTEANU, Paul, născut la 13 noiembrie 1924, la Pipirig, Neamţ. Student teolog, arestat pentru uneltire, în august 1948, şi condamnat prin sentinţa 210 din februarie 1949 la 1 an de închisoare.

OLARU, Gheorghe, elev din Târgu-Neamţ, arestat la 3 februarie 1948, judecat şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi prin sentinţa 284 din 3 iunie 1948. Este închis la Târgşor.

ROVARU, Radu, din Petricani, Neamţ. Student la Politehnica din Iaşi. Condamnat.

STOIAN, Eugen, elev din Târgu-Neamţ, arestat la 3 februarie 1948 şi judecat de Tribunalul Militar Iaşi, fiind condamnat la închisoare prin sentinţa 284 din 1948. A fost închis la Târgşor.

În următorul episod ne vom referi la intelectuali trimiși în temnițele comuniste.

(Va urma)

Prof. Emanuel Bălan

Citeşte şi:

Rezistența anticomunistă din Ținutul Neamțului (I)

 

Surse:

  • Caravia, Paul; Constantinescu, Virgiliu; Stănescu, Flori, Biserica întemniţată. România, 1944-1989, București, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, 1998;
  • Ioniţoiu, Cicerone, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi.Dicţionar D-E, București, Editura „Maşina de scris”, 2000;
  • Ioniţoiu, Cicerone, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar C, București, Editura Maşina de scris, 2002;
  • Ionitoiu, Cicerone, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar H, I, J, K, L, București, Editura Maşina de scris, 2003;
  • Ionitoiu, Cicerone, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar M, București, Editura Maşina de scris, 2004;
  • Ionitoiu, Cicerone, Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar R, București, Editura Maşina de scris, 2007;
  • Popa, Neculai, Represiune şi rezistenţă în ţinutul Neamţului, București, Editura Vremea,  2000;
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate