Se apropie hramul bisericii de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” M-rea Neamț

0

În acest sfârșit de săptămână, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și mii de credincioși din toată țara își îndreaptă pașii spre județul Neamț, pentru a participa la Sărbătorile Sfinților Nemțeni, Sfântul Ioan Iacob de la Neamț și Sfânta Teodora de la Sihla, prăznuiți în jurul praznicului Schimbării la Față (pe 5, respectiv 7 august).

hram seminar teologic neamt2Vineri, 5 august, este hramul Bisericii Sfântul Ioan Iacob de la Neamț- Hozevitul, situată în curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Aici, în seara zilei de joi, 4 august, vor avea loc Slujbele Vecerniei, Litia și Utrenia, începând cu ora 18.00. Vineri dimineața, de la ora 6.00, preoții vor săvârși Sf. Maslu, iar de la ora 8.00 – Slujba Acatistului Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

În ziua hramului bisericii, ÎPS Mitropolit Teofan va oficia de la ora 9.00 slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, urmată de slujba Parastasului pentru ctitori.

–––

Demersurile pentru ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ au început în anul 1993.  La 5 august 1994, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, oficiază slujba de sfințire a așezământului. Tot atunci, PF Daniel așterne în cartea de onoare a seminarului următoarele gânduri:

Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care vor contribui la zidirea Bisericii «Sf. Ioan de la Neamţ» de lângă Seminarul Teologic Neamţ, pentru ca acest sfânt lăcaş să fie laborator de înviere pentru suflete şi oglindă a frumuseţii evlaviei izvorâtă din credinţa dreaptă.

Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care iubesc frumuseţea casei Tale, Sfânta Biserică! Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care caută sfinţenia vieţii şi o arată în faptele bune izvorâte din har şi credinţă.

Binecuvintează, Doamne, pe toţi românii care urmează pilda voievozilor ctitori de altare sfinte şi porţi ale cerului deschise pe pământul patriei, pentru a coborî harul în inimi şi a înălţa neamul românesc în veşnicia slavei Tale“.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate