Se numără copacii periculoși din Târgu Neamț

0

Se numără arborii periculoşi din oraşul Târgu Neamţ.

Copacii înfrumusețează mediul urban și sunt „plămânii” orașului. Există însă situații în care aceștia pot cauza adevărate neplăceri sau tragedii. Cel mai mare risc e în cazul arborilor bătrâni, bolnavi sau foarte înalți, care ar putea să cadă și să provoace daune majore în urma unei furtuni violente, cu intensificări ale vântului, sau sub greutatea zăpezii depuse pe crengi.

La Târgu Neamț, o comisie a mers în teren să verifice situația şi să se pronunţe dacă tăierea ori toaletarea trebuie sau nu să se facă, mai ales că iarna bate la ușă. Totul, la solicitarea locuitorilor.

„Ca urmare a solicitărilor făcute de cetățeni care locuiesc în diverse zone ale orașului, inclusiv Blebea și Humuleștii Noi, am instituit o comisie de verificare, a cărui președinte este domnul viceprimar Apopei. Împreună cu responsabilul pe mediu de la noi, cu reprezentanții de la Protectia Mediului Neamț si de la Ocolul Silvic, au mers în teren pentru a verifica sesizările primite”, specifică primarul Daniel Harpa.

După inventarierea copacilor cu probleme, comisia a decis că este necesară tăierea unui număr de 25 de arbori de pe domeniul public al orașului, care reprezintă un real pericol pentru siguranța pietonilor, a clădirilor și a autoturismelor, în special în condiții meteorologice extreme. De asemenea, vor fi toaletați zeci de copaci, în așa fel încât să nu mai provoace stricăciuni.

„În perioada următoare, după ce vom primi avizele de la Mediu și de la Direcția Silvică Neamț, se va lua măsura toaletării arborilor, dar și a tăierii copacilor care au fost identificaţi cu risc. 

Materialul lemnos rezultat va fi dat ca lemn de foc persoanelor defavorizate”, ne-a precizat primarul Daniel Harpa.

Și ce e pe domeniu privat?

Aceeași comisie a verificat și solicitările făcute de cetățeni în ceea ce privește arborii din curțile lor. Și în acest caz, toate lucrările de tăiere şi/sau intervenţie de orice fel în coroana arborilor şi arbuştilor se fac în condiţiile legii, după solicitarea şi obţinerea avizelor necesare. Acolo unde, din motive obiective, Primăria nu are posibilitatea de a-i ajuta, cetățenii trebuie să contacteze o firmă care execută acest gen de lucrări. În caz contrar, vor fi amendați.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate