Sfințirea Monumentului Eroilor de la Nemțișor a fost amânată

0

20140610_115146

       La 70 de ani de la cel de-al II-lea Război Mondial, pe frontul din „Valea Plângerii” (Borta Diavolului – Culmea Pleşului – Nemţişor – Valea Culeşa – Oglinzi – Poiana – Groşi – Mănăstirea Neamţ),   Luca Neculai se luptă cu sărăcia pentru construirea unui monument închinat eroilor.

   Din mila oamenilor sufletiști, zilele trecute a fost turnată piatra de temelie a Monumentului Eroilor din al II-lea Război Mondial. Celor peste 14.000 de soldați căzuți pe frontul de luptă în zona satului Nemțișor din comuna Vânatori, în vara anului 1944 le va fi cinstită memoria prin ridicare unui impunător Mausoleu pe Dealul Cojocaru, în punctul numit Bobeucă. Sfințirea Monumentului ortodox ar fi trebuit să aibă loc chiar în luna iunie a acestui an, însă din lipsa fondurilor lucrările au bătut pasul pe loc. Președintele Asociației „În Munții Neamțului” Luca Neculai este nevoit să amâne inaugurarea monumentului cu una sau două luni, în funcție de rezolvarea situației.

     Inițiatorii proiectului, Părintele Arhimandrit Iustin Pîrvu – trecut la cele veșnice anul trecut pe 16 iunie și Asociația „În Munții Neamțului” reprezentată de inginerul Luca Neculai și-au dorit ca osemintele eroilor care si-au dat viața pentru apărarea patriei să fie depozitate într-un Osuar construit special în locul de jertfă.

    Construcția celui mai mare monument din țară, de circa 10 metri înălțime cu baza proiectată în formă de cruce și partea verticală în formă de piramidă, culminând cu o cruce în vârf după dorința părintelui Iustin Pîrvu de la Petru Vodă, întâmpină mari dificultăți din cauza banilor. Proiectul de cinstire a eroilor neamului nu a convins Consiliul Județean, care se plânge de lipsa banilor, că această investiție merită finanțată, deocamdată. Reprezentanții de la județ i-au cerut inginerului Luca Neculai să aștepte o rectificare bugetară. Pînă atunci însă, inițiatorul proiectului de la Asociația „În Munții Neamțului” speră la ajutorul divin și al tuturor celor cu posibilități materiale.

    Donațiile se fac în contul RO44CECENT0130RON0738302 CEC Bank, la capela „Sf. Spiridon” din incinta Spitalului Județean Neamț, la părintele Popescu Mihail, la școala din comuna Vânători Neamț la domnul Văcărescu Aurică sau la Târgu Neamț: Egreta Funerare, strada „Mihai Eminescu” nr. 1, telefon 0742-346829. De asemenea, binefăcătorii pot lua legătura cu președintele Asociației În Munții Neamțului, Luca Neculai la numărul de telefon 0755-578256.

     Donatoriii vor fi înscriși  ctitori la monument și la mînăstirile Petru Vodă și Paltin – ctitorii ale arhimandritului Iustin Pîrvu.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate