„Sportul nu e un moft”/ Deputatul Dănuț Andrușcă, printre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea Legii educației fizice și sportului

0

Dănuț Andrușcă- deputat de Neamț- este unul dintre inițiatorii unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000.

Demersul  îşi propune să întărească sensul obligaţiei pe care autorităţile publice locale o au în ceea ce priveşte finanţarea programelor sportive.

Mai precis, modificarea legislativă vizează crearea unui cadru  coerent pentru finanțarea din fonduri publice puse la dispoziție de administrațiile publice locale pentru activitatea sportivă a structurilor sportive de drept public aflate în subordinea autorităților deliberative, pentru finanțarea programelor sportive inițiate de entitățile stabilite prin art. 18, alin.2, precum și pentru programele sportive de construire, modernizare și întreținere a infrastructurii sportive.

În prezent, sub umbrela sintagmei “pot aloca”, sunt numeroase autorități publice locale care consideră că nu au obligația să finanțeze activitatea și programele sportive. Inițiatorii propunerii legislative își doreșc să schimbe acest lucru.

“Sportul, prin beneficiile sale, ar trebui să facă parte integrantă din educația generală a fiecărui individ în parte. Cu toate acestea, foarte multe structuri sportive  afirmă că sunt tratate cu indiferență de către autoritățile publice locale, deoarece acestea consideră sportul un moft, deși este un drept garantat de stat prin lege.

(…) În realitate aceștia (sportivii- n.r.) trăiesc o dramă deoarece se simt descurajați că trebuie să își desfășoare activitatea >cerșind<, apelând la diverse împrumuturi,când unii angajați din structurile publice locale îi sfidează și le spun nonșalant că nu există nici o obligație legală a administrațiilor publice de a finanța și sprijini sportul, pentru că legislațiaprevede doar >pot< (art.18 din Legea 69/2000) (…)” , se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă  a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi înaintată la Senat în data de 10 aprilie.

Proiectul de lege poate fi consultat aici (click).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate