Stefan cel Mare va trona în mijlocul intersecției

6

            Statuia Stefan cel MARE  Aleșii locali au în plan amenajarea sensului giratoriu de la Intim într-un mod inedit pentru Tîrgu Neamț. În mijlocul intersecției respective va fi amplasată statuia lui Stefan cel Mare, ca simbol reprezentativ al orașului. Deși muncitorii lucrează de zor pentru pregătirea terasamentului, autoritățile  spun că încă nu au finalizat planul proiectului. Pentru ca idea primarului să se materializeze, aleșii locali intenționează să lanseze un concurs adresat firmelor de sculptură în piatră și doar după o selecție minuțioasă să fie aleasă cea mai bună lucrare. De asemena, city managerul Vasile Apopei a dezvăluit că în perioada următoare va lua legătura cu Decanul Facultății de Arte Plastice din Iași pentru a obține o părere avizată în ceea ce privește lucrarea  și eventual niste oferte convenabile ca preț. Tot city managerul orașului Tîrgu Neamț a declarat că încă nu a fost stabilit bugetul pentru această investiție și nici nu se știe din ce fonduri se vor aloca banii. Și chiar dacă pînă ce se vor fi stabilite toate detaliile o să mai dureze, Vasile Apopei  asigură că lucrarea va fi gîndită foarte bine din punct de vedere tehnic și ca design, pentru ca statuia să nu para un kitsch. În acest sens se va crea o comisie care să întocmească o serie de criterii după care să se ghideze sculptorul, mai ales ca Primăria intenționează să înfrumusețeze în același mod și intersecția de la Humulești.  După ce sensul giratoriu de la intrarea în oraș dinspre Piatra Neamț va fi construit, în mijlocul lui va trona statuia lui Ion Creangă.

Viorela Gherasim

6 Comentarii
 1. nicu spune

  Buna ideea. Eventual si cu o sabie in mana ca sa nu arate a taran , daca , calul a fost scos la pensie 🙂

 2. Voievod spune

  d-l city manager , referitor la statuia lui Stefan din oras – nu ar putea sa semene cu Pynalti din profil si cu d-voatra din fata?.
  P.S.Stefan cel Mare nu prea are legatura cu Targul Neamt , ca si strugurii din sigla orasului.

 3. Voievod spune

  nu uitati sa intrebati pe domnul decan,cum va fi asezata cu fata ,neaparat trebuie gasit calul

 4. NINA spune

  Ceea ce se face acum in intersectia de la Intim este laudabil.Numai ca daca o sa conduca acest proiect nepriceputii,o sa iasa un ceva aiurea ca si monumentul eroilor din Tutuieni.Dupa cum vad soclul statuii,e clar ca se lucreaza dupa ureche.Acel soclu trebuie gandit functie de greutatea statuii,de dimensiunile la care trebuie facuta ,de centrul ei de greutate ..etc..etc…ca nu cumva dupa ploaie sa ne trezim ca statuia se inclina!Soclul este esential pentru pozitionarea statuii !DACA NU S-A STABILIT PRIN PROIECT CE SE VREA A FACE ..CUM SE CONSTRUIESTE amatoristic SOCLUL??????????????DEOCAMDATA VAD O GRABA DE CEVA FURACIUNE DE BANI PUBLICI CA VIN ALEGERILE!IN PARCUL DE LA CETATE MAI EXISTA O STATUIE BUST A LUI STEFAN CEL MARE ,dar care nu e pusa la locul potrivit !DOMNU PRIMAR,STATUIA LUI STEFAN CEL MARE SE FACE GREU,DUREAZA MULT TIMP EXECUTIA DE UN SCULPTOR PRICEPUT..CONCURS DE OFERTE,,,DISCUTII PUBLICE..etc,etc,,si acest proces daca este facut serios dureaza un an pe putin!ASA CA O S-O FACETI DIN PLASTIC SAU GHIPS PE DATORIE LA PRETURI ..ROMANESTI…,,CA SI CEA PUSA AIUREA IN CURTEA SCOLII *GRIGORE GHICA VODA*???(scoala inaugurata de Ghica Voda este Muzeul orasenesc ,nu scoala facuta din 1976)Si ca sa nu uit..pe statuia din curtea scolii nr.2 de ce nu se scrie cine e EXECUTANTUL??E DOAR COPIATA DE PE NISTE TIMBRE POSTALE CARE AU CIRCULAT PRIN REPUBLICA MOLDOVA SI NU ARE VALOARE ARTISTICA .E O COPIE DIN CEVA MATERIALE CHIMICE!Lipsind materialele naturale in executarea unui astfel de monument ,este clar ca a-ti instalat un kitsc .Oricum va apreciez intentia chiar daca presiunile de sus sunt mari!Stefan cel Mare ar merita o stauie adevarata,chiar daca nu va fi din bronz ,macar sa nu fie din rasina sau plastic!!Ati inteles ce am vrut sa zic???PARCA PREA PLOUA CU STATUI PRIN ROMANIA IN ULTIMII 2 ANI ..PRIN ORASELE CONDUSE DE PARTIDUL ACTUAL DE GUVARNAMANT!!

 5. ioan spune

  Bune comentarii.Poate gasitzi o statuie cu patru fetze,va simtzitzi cumva domnilor initziatori ?

 6. PROPUNERE spune

  DACA NU SE POATE REALIZA O STATUIE ADEVARATA A LUI STEFAN CEL MARE PROPUN SA SE MUTE BUSTUL LUI STEFAN (DIN PIATRA )DIN PARCUL DE LA CETATE,IN INTERSECTIA DE LA INTIM.Cu o restaurare minima..bustul ar putea fi pus in valoare intr-un loc cu expunere publica mai buna!ORICUM..E MAI DE ACCEPTAT DECAT O STATUIE DIN RASINA ..ADICA PLASTIC!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate