Târgnemțenii s-au prins în Hora Unirii

1

Astăzi, 24 ianuarie, în mai toate localitățile din țară au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Dar, la Târgu Neamț, cei ieșiți în stradă parcă au simțit într-adevăr semnificația acestei zile și, indiferent de înclinațiile politice sau sociale, au dat mână cu mână și au format hora Unirii.

24 ianTotul s-a întâmplat pe platoul din fața Casei Culturii „Ion Creangă”, unde s-au adunat oficialități locale și județene (primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleș, deputatul Dan Andrușcă, administratorul județului Neamț, Vlad Angheluță, consilierii locali), profesori și elevi, preoți, copii și bătrâni.

După intonarea imnului de stat, preotii Marian Filip și Nicolae Axentioi (noul protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamț) au rostit o rugăciune de mulțumire, după care au urmat alocuțiunile rostite de către protopop, primarul Daniel Harpa, dr Vasile Diaconu din partea Complexului Muzeal Județean Neamț, prof. Elena Preda din partea Inspectoratului Școlar Județean și deputatul Dan Andrușcă.

S-a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, zi în care s-a făcut  primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, despre lecția Unirii Principatelor Române pe care orice român trebuie să o cunoască, astfel încât să nu uităm de unde am plecat, ce idealuri și ce credințe ne-au unit.

În continuare, toți cei prezenți la eveniment au dat mână cu mână și s-au prins în hora Unirii. Și au simțit românește, mândri de patria și strămoșii lor, așa cum mulți dintre noi am uitat să facem în ultimii 20-30 de ani.

La final, tinerii din cadrul Ansamblului Folcloric „Ozana” și cei de la Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” au susținut un scurt program artistic cu cântece și dansuri populare.

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită la Târgu Neamț sub supravegherea organelor de ordine, dintre care îi amintim pe străjerii Cetății Neamț- un alt motiv de mândrie locală.

La mulți ani, ROMÂNIA!

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. alexx-gis spune

    foarte frumos!# la multi ani!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate