Cuvântul pr. Nicolae Axentioi la instalarea în mod oficial în funcția de protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamț

0

Recent, pr. Neculai Axentioi, paroh al bisericii din satul Nemțișor, comuna Vânători- Neamț a fost instalat în mod oficial și hirotesit în funcția de protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamț, de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.protopop tg neamt

Evenimentul a avut loc la Biserica „Sfinții Voievozi” din Târgu Neamț- parohia fostului protopop (pr. Ioan Dogaru), în prezența a numeroși preoți din zonă, protopopi din Eparhia Iașilor, stareți și starețe de la mănăstirile nemțene, autorități locale și județene (primarul Daniel Harpa, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, deputatul Dan Andrușcă).

După săvârșirea Sfintei Liturghii, ÎPS Teofan i-a înmânat distincția Crucea Patriarhală celui care a fost protopop de Târgu Neamț timp de 14 ani, pr. Ioan Dogaru. A urmat instalarea părintelui Neculai Axentioi  în mod oficial în funcția de protopop al Protoieriei Târgu Neamț , funcție pe care a fost numit la sfârșitul lui 2016.

„Îmi dau bine seama de răspunderea care mă apasă pe umeri, de multiplele îndatoriri ce-mi stau în față și de nădejdile pe care ÎPS Teofan și preacucernicii părinți le pun în noul lor protoiereu. Protopopul este prelungirea mâinilor arhiereului în protoierie, în comuniune cu fiecare parohie și cu fiecare enoriaș (…)

16145352_1296346753736686_2070620554_oMisiunea la care am fost chemat este dificilă, dar făgăduiesc că voi continua misiunea rodnică înfăptuită de înaintașul meu, pr. Ioan Dogaru și de părinții din Protopopiat, care sunt de față. Mulțumesc pr Ioan Dogaru pentru dragostea părintească și sprijinul acordat. Nu voi uita, părinte, că în persoana sfinției voastre avem exemplul luminus al preotului cuminte, gospodar, ordonat, discret, harnic și darnic, care a lăsat faptele să vorbească. Voi apela întotdeauna la sfatul, întelepciunea și ajutorul sfinției voastre.

Am venit în acest Protopopiat în urmă cu 22 de ani, ca șef al promoției  1994 de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza  din Iași.  Patru ani am ostenit la Poiana și iată că de 18 ani sunt la Nemțișor. Nu mi-a fost greu să mă adaptez, deoarece aici am găsit preoți deosebiți și devotați slujirii , prieteni de nădejde. Vă cunosc  pe fiecare în parte și mă cunoașteți. Îmi doresc să rămân același părinte și frate cu toți ceilalți. Sper ca, de acum încolo, legăturile dintre noi să fie mai puternice.

S-a spus despre această protoierie că este inima Bisericii Ortodoxe Române, avându-se în vedere importanța zonei, a mănăstirilor, a spiritualității, a sfinților nemțeni, a rugăciunilor cuvioșilor părinți care au ostenit în această zonă. Să rămânem o inimă sănătoasă și puternică, care să pulseze sânge curat în tot trupul Bisericii Ortodoxe Române.16196454_1296344933736868_918746686_o

Voi avea pururea înaintea ochilor mei datoria de slujitor al lui Dumnezeu și slujitor al oamenilor. Nu voi înceta să îl rog pe Dumnezeu să-mi ajute să împlinesc voia lui cea sfântă. Iar voia lui Dumnezeu este așa cum ne-au propovăduit-o Domnul Iisus Hristos și sfinții părinți ai Bisericii: umilință în purtare, statornicie în credință, înțelepciune în cuvinte, dreptate în lucrări, milostivire în fapte, rânduială în obiceiuri, necunoscânnd să facem  cuiva rău, trăind în pace cu frații, neținând la nimic mai mult decât la Hristos, pentru că și el n-a ținut la nimic mai mult decât la noi. Amin”, a spus pr. Neculai Axentioi, noul protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamț.

În semn de mulțumire, acesta i-a oferit ÎPS Teofan o icoană a Maicii Domnului. Ca să se pecetluiască toată această lucrare și să se continue, toți cei prezenți în biserică au cântat „Mântuiește, Doamne, poporul Tău”, la îndemnul mitropolitului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate