[Târgu-Neamț/ FOTO] Și Botezul lui Hristos să ne fie de folos!

0

Astăzi, 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Numeroși credincioși din Târgu-Neamț (și nu numai) au asistat la slujba religioasă și au așteptat să ia apă sfințită.

Anul acesta, nu s-a simțit gerul Bobotezei, dar a plouat. Cu toate acestea, credincioșii, cu sau fără umbrelă, au asistat cu credință la Slujba Sfințirii Mari a apei, oficiată în curțile bisericilor. Mai apoi, credincioşii au fost binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare.

Deși zilele trecute au fost temperaturi ridicate pentru această perioadă, s-a reușit și realizarea unor cruci speciale pentru această zi, făurite din apă înghețată.

Sfânta Evanghelie ne povesteşte că Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica păcatul lumii”. Şi, ieşind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Se crede că botezul în Iordan nu a fost făcut întru iertarea păcatelor (Mântuitorul Iisus fiind fără de păcate), ci pentru sfințirea creației. De fapt, sărbătoarea Botezului Domnului înseamnă înnoirea omului creștin.

Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită prin chemarea Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.

Agheasma Mare se poate lua 9 zile, inclusiv din ajunul sărbătorii, pentru că potrivit canoanelor și tipicului bisericesc, slujba de sfințire se săvârșește de două ori, în Ajun și în ziua Praznicului Botezului Domnului. De asemenea, în afara celor 9 zile până la Odovania (sfârșitul) Sărbătorii, Agheasma Mare se ia în zile de post sau de încercări/ nevoi DOAR CU ÎNCUVIINȚAREA PREOTULUI DUHOVNIC. Fără binecuvântarea lui, nu ne putem atinge în cursul anului, chiar dacă creștinii, din evlavie și cu frică de Dumnezeu, o păstrează în case.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante si marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie.

Iată câteva fotografii realizate astăzi, de Bobotează, la Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Neamț:

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate