Târgu Neamț: Pentru întreaga activitate literară dedicată vieții și operei lui Ion Creangă, Constantin Parascan a fost declarat Cetățean de onoare

0

Prof. univ. dr. Constantin Parascan, scriitor care a reușit să cunoască poate cel mai bine opera și sufletul marelui Creangă, a fost declarat Cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț, în semn de respect și apreciere, ca o recunoaștere pentru înaltele servicii culturale aduse scriitorului Ion Creangă, culturii române și implicit ținutului târg-nemțean

Recomandarea a fost făcută de către poetul Daniel Corbu. Proiectul de hotărâre în acest sens, inițiat de primarul Daniel Harpa, a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali, în ședința ordinară din 27 octombrie a.c.

Constantin Parascan (n. 26 ianuarie 1944, com.Măgirești, județul Bacău) este un scriitor român, membru în Uniunea Scriitorilor din România.

În perioada 1967-1972 este student al Facultății de Filologie, secția română-italiană, de la Universitatea „Al.I.Cuza”, Iași, terminând ca șef de promoție. Obține doctoratul în literatură română cu teza Ion Creangă-măștile inocenței”, în 2000.

Debut literar, cu proza Coborârea din urmă, în revista „Alma Mater” (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iași, 1970). Debut în volum, Ușile nopții, roman , prin concurs, în 1981 (Editura Junimea).

Frecventează cenaclurile: „N.Labiș” de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași (1967- 1972); „Ion Creangă” de la Centrul de Îndrumare a Creației Populare Iași (1968-1972); „M.Eminescu” de la Casa de Cultură a Studenților Iași (1968-1974). Fondează, împreună cu Daniel Dumitriu, cenaclul „Junimea” al M.L.R. și al revistei „Convorbiri literare” (1975- 1986); înființează și conduce cenaclul „I.Creangă” al M.L.R. la Bojdeuca din Țicău, din anul 1991, înființează și conduce Cenaclul “Jjunimea Studenţească Băcăuană” şi revista cu acelaşi nume la Universitatea “V. Alecsandri” Bacău, unde este şi profesor universitar în perioada 2001-2009.

Activitate literară

 Muzeograf la Muzeul Literaturii Române, Iași (Bojdeuca “I. Creangă”), 1972-2011

 A fondat și condus (împreună cu Daniel Dimitriu) Cenaclul literar JUNIMEA (1975- 1985)

 A fondat și condus Cenaclul literar ION CREANGĂ (1991-2001)

 A inițiat și organizat Concursul Național de POVEȘTI (1994-2013) şi a redactat 16 volume de poveşti premiate

 Doctorat în LITERE, anul 2000, cu TEZA Ion Creangă – Maștile inocenței (Viața si opera) 1998-2000

 Profesor asociat la Institutul de Studii Europene “Ștefan Lupașcu” – Facultatea de ȘTIINȚE ȘI LITERE, Departamentul de științe ale comunicării, specializarea JURNALISTICĂ, unde a predat cursurile: Literatură și Jurnalistică (Scriitori jurnaliști), Retorica discursului publicistic, Relații publice și Publicitate.

 Profesor universitar doctor la Facultatea de Litere (Universitatea „V. Alecsandri” Bacău) unde a predat cursuri de literatură română (Literatura română veche, Literatura interbelică), Jurnalistică, Retorică ş.a. (Profesor emerit)

 Articole științifice publicate în reviste, jurnale, participări la manifestări științifice naționale și internaționale, membru în colectivele de redacție, comitetele științifice ale unor reviste, organizator de sesiuni știintifice studențești.

Afilieri

 Membru al Uniunii Scriitorilor din România (1990) și al COPYRO

Colaborări

 „Alma Mater”, „Opinia studențească”, „Cronica”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Revista muzeelor”, antologii, volume de istorie literară și muzeografie literară cu proză, articole și studii de teorie și istorie literară despre: I. Creangă, M. Eminescu, G. Topîrceanu, V. Alecsandri, M. Sadoveanu, V. Pogor, T. Maiorescu, Junimea ș.a.; studii și prefețe despre poeţi şi prozatori clasici și contemporani.

Printre volume publicate, se numără: Ușile nopții (1981, roman, debut prin concurs, Editura Junimea, Iași), Ion Creangă – „Nu știu alții cum sînt…” (album literar-monografic), Bojdeuca „Ion Creangă” (1984,  monografie, reeditată în 1987, 1989), Orga de argint, Creangă și copiii, Povestea vieții lui Ion Creangă, Scrierile lui I. Creangă, Ion Creangă și Lumea în care a trăit (1837-1889), Ion Creangă – Măștile inocenței (Viața și opera), Ion Creangă – Amintiri din copilărie, ediție jubiliară, “120 de ani de la apariție”, cu un studiu Autobiografie si ficțiune în Amintiri din copilărie, Preoția lui Creangă (Premiul Ministerului Culturii din R. Moldova),  Cum i-am cunoscut…Portrete literareGimnastica umbrelor, Poveștile de la Bojdeucă, premiate la Concursul Național de Povești “Ion Creangă”, Istoria Junimii postbelice I, Ion Creangă. Măștile inocenței, Acasă la Ion Creangă-Povestea Bojdeucii din Țicău la 90 de ani, Acasă la Ion Creangă. Humulești-Neamț și Țicău-Iași,  Istoria Junimii postbelice-premiul USR Filiala Iaşi pentru istorie literară.

Constantin Parascan are obținut numeroase distincții, precum:

 Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași pentru volumul Ion Creangă- Măștile inocenței, viața și opera, Junimea, 2000

 Premiul de excelență al Fundației culturale “I.Creangă”

 Premiul Ministerului Culturii al Rep. Moldova pentru Poveștile de la Bojdeucă, vol. VI, 2005

 Premiul Ministerul Educației și Tineretului, R. Moldova pentru Ion Creangă. Măștile Inocenței, Ed. Prut Internațional, Chișinău 2006-2007

 Premiul USR Filiala Iaşi pentru volumul de istorie literară Istoria Junimii postbelice, 2012.

Studiile despre viața și opera scriitorului Ion Creangă semnate de Constantin PARASCAN, sunt un real reper atât pentru exegeți, cât și pentru cititorii de toate vîrstele. Constantin Parascan, atât prin activitatea de la Bojdeuca din Țicău ca profesor muzeograf, cât și ca profesor universitar, și-a ales ca unic deziderat cultural limpezirea și promovarea a tot ceea ce a fost legat de viata și opera marelui scriitor Ion Creangă. Astfel, la propunerea Domniei Sale s-au înfăptuit două lucruri de mare credință creștină, respective ridicarea de către Biserica Ortodoxă a caterisirii diaconului Creangă (1992), precum și mutarea osemintelor tatălui în cimitirul familiei, la Biserica din Humulești.

Decernarea titlului de Cetăţean de onoare al orașului Tîrgu Neamţ  se va face în cadrul manifestărilor prilejuite de ”Zilele Ion Creangă” – 2017.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate