ISU Neamț: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”

0

Miercuri, 1 noiembrie, în intervalul orar 10.00-11.30, la nivel judeţean se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă.

Se urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică.

La această activitate sunt planificate să participe Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Structurile M.A.I. de la nivel judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamț și Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ.

Miercuri, 1 noiembrie, exerciţiul se va desfăşura după următorul scenariu, astfel:

– Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite către ISU Neamţ un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare.

– ISU Neamţ, va transmite către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă menţionate mai sus, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare, pentru acţionarea unui semnal de alarmare. Semnalul care va fi introdus poate fi unul din următoarele:

  • semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele).
  • semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele).
  • semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele).
  • semnalul ÎNCETAREA ALARMEI (se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut).

Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”.

Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei va fi verificată prin sondaj de către personalul unităţii.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență.

Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, sunt acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. IGSU desfășoară lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, potrivit unui comunicat de presă ISU Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate