Tradițiile și Obiceiurile de Anul Nou revin pe scena Festivalului din Târgu-Neamț. Pe 31 decembrie, nu 2 ianuarie/ ACTUALIZARE

2

ACTUALIZARE marți, 14 decembrie/

Se pare că Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu-Neamț se va desfășura pe 31 decembrie, între orele 11.00 si 15.00, nu pe 2 ianuarie…

De vină, ar fi condițiile impuse de pandemie. Dacă evenimentul ar fi avut loc pe 2 ianuarie …era limitat cu participarea unui număr de 1000 de persoane:

“(…)7. organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

8. prin excepție de la pct. 6 și 7, se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor specifice dedicate marcării trecerii în noul an, în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, fără restricții privind numărul de persoane și intervalul orar, cu purtarea măștii de protecție, precum și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2(…)”, se arată în anexa Hotărării de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şicombaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

De asigurarea ordinii publice la această manifestare va răspunde Jandarmeria, Poliția Națională și poliția locală fiind sub coordonarea Jandarmeriei la astfel de misiuni.


ȘTIRE INIȚIALĂ: Veste bună pentru iubitorii de tradiții și obiceiuri de Anul Nou: se reia organizarea festivalului de renume din Târgu-Neamț, cel de pe 2 ianuarie.

Dacă ediția precedentă nu a mai avut loc din cauza pandemiei, ziua de 2 ianuarie 2021 fiind singura din ultimele decenii în care centrul orașului de sub Cetate părea pustiit, administrația publică locală se pare că are undă verde pentru organizarea evenimentului pe 2 ianuarie 2022. Cu anumite restricții din cauza covidului, e de la sine înțeles…

Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou, ediţia a X-a, ar urma să aibă loc datorită unei asocieri între Consiliul Judetean (CJ) Neamt, Centrul Cultural “Carmen Saeculare” Neamt, Primăria orașului Târgu-Neamt și Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamt.

Financiar vorbind, pentru buna organizare a evenimentului s-au alocat în total 91.000 lei.

CJ Neamț contribuie cu 36.000 lei, Centrul Cultural “Carmen Saeculare” Neamt cu 10.000 lei, de la bugetul local al Orașului Târgu-Neamț revin 10.000 lei și 35.000 lei prin Casa Culturii. Pentru unii, sumele par colosale, dar când se face împărțeala… poate că erau nevoie de mai mulți bani pentru desfășurarea unui eveniment atât de important, de interes local și județean, menit să ne facă pe noi, nemțenii, și nu numai, să nu uităm de frumoasele obiceiuri specifice românilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Să nu uităm că cetele de tineri se pregătesc din timp cu haine tradiționale, măști, urături din vechime, încercând să impresioneze prin autenticitate, costumaţii, muzică tradiţională, mesaj şi recuzită. Festivalul de pe 2 ianuarie este și o importantă atracţie turistică, fiind îndrăgit în egală măsură de copii și de bătrâni, fie că sunt oameni ai locului sau turiști.

Din cei 45.000 lei cu care contribuie Orașul Târgu- Neamț și Casa Culturii, 9000 lei merg la premii (locul I, II și III) pentru participanții la Categoria „cea mai bună reprezentare-ansambluri/ grupuri” (Colind, Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii, Dansul căiuţilor, Teatrul haiducesc), 2800 lei la Categoria „Datini și obiceiuri –soliști ” (Colind/ Uratul cu plugusorul- locul 1 / locul 2/ locul 3/mentiuni) și 600 lei- cea mai autentică mască din Expoziția de creații plastice și măști tradiționale.

Alți 18.500 lei constituie cheltuieli de organizare (servicii de montat/demontat scena, toalete ecologice, realizare pancarte ( grupuri/ansambluri), energie, salubrizare etc.

Și după o zi plină, participanții la parada măștilor din 2 ianuarie trebuie și să… mânânce. Dacă li se dă câte un pachet cu mâncare, de 40 lei, pentru 300 de participanți mâncarea ar costa în jur de 12000 lei.

Juriul. În juriu vor fi persoane avizate. Și cine vine să jurizeze în a doua zi din Anul Nou fără să fie remunerat?! Nimeni. Așa că din bugetul festivalului s-au alocat 2100 lei pentru aceste onorarii.

Din cei 36.000 lei de la CJ Neamț, se vor face bannere, afișe, flyere, program, albume foto, diplome, etc., inclusiv machete grafice pentru ecrane LED, se vor închiria ecrane LED pentru proiecția video a spectacolelor artistice de pe scena din Piața Adormirea Maicii Domnului, se vor asigura servicii de transmisie ”live stream” și va fi promovat evenimentul prin resurse proprii.

Cu finanțarea Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț (10.000) lei, se vor plăti serviciile artistice de prezentare/coordonare a spectacolelor pe parcursul festivalului, plus instalația de sonorizare și de lumini, precum si toate elementele necesare, la scena din dotarea Orașului Târgu Neamț.

Așadar, în perioada 15-29 decembrie, la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ vor avea loc înscrieri la festivalul concurs, pe următoarele categorii:

foto arhivă

• cea mai bună reprezentare –ansambluri/grupuri;

• datini si obiceiuri –solisti;

• cea mai autentică masca;

În perioada 30 – 31 decembrie a.c., la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ, se va face selectia de către juriu.

Pe 2 ianuarie 2022, în Piaţa „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Neamț se va desfășura evenimentul mult-așteptat, după următorul program:

o ora 10,30 – parada formaţiilor

o ora 11,00 – evoluţia formaţiilor pe scena festivalului

o ora 13,30 – stabilirea premianţilor, conform jurizării acestora.

Andreea Trăsnea

VEZI ȘI:

2 Comentarii
  1. Constantin Gavriluta spune

    Cu scuzele de rigoare, dar in urma discutiilor avute la Primarie, cu factorii de raspundere, Festivalul , va avea loc pe 31 decembrie a.c

  2. gogu spune

    hai… Vă rugăm folositi cuvinte decente-admin
    s-a ajuns si aici, s-a dus dracului si traditia asta. Ceea ce se vrea nu are nicio legatura cu ceea ce a fost odata, stati voi vaccinatilor: cu certificat verde, cu mască, cu distanțare, etc, in tarcuri, sa vedeti un spectacol ”organizat”!.
    oricum si fara pandemie tot aici se ajungea, nu are nicio legătura tipul asta de ”festival al traditiilor” fata de ceea ce era impamintenit in orasul asta, ceea ce se petrecea de Anul Nou, în Tg.Neamț, tinea de cu totul altceva, nu de organizarea impusa de autoritati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate