Timişeşti în An Centenar: Ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor din Dumbrava

0

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, duminică, 27 mai va fi resfințit Monumentul Eroilor din localitatea Dumbrava, comuna Timișești.

Evenimentul începe la ora 11.00.

Programul cuprinde un ceremonial militar al Gărzii de onoare, organizat de militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” Piatra Neamţ, un ceremonial religios, depunere de coroane, alocuțiuni oficiale.

În încheiere, elevii Școlii Gimnaziale Timișești vor susține un program artistic.

„O parte din eroii acestei localităţi, au făcut parte din Regimentul 15 Infanterie >Războieni< cu sediul la Piatra Neamţ, înfiinţat la 1 ianuarie 1877, militarii regimentului luptând eroic în Războiul pentru Independenţă, Primul şi Al Doilea Război Mondial.

La ceremonie, alături de militarii Batalionului 634 Infanterie Petrodava Piatra Neamţ, participă şi muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată >Podu Înalt< din Iaşi, ce continuă tradiţiile Regimentului 15 Războieni”, precizează plt. adj.pr. Vasile Vânău, șeful Cercului Militar Piatra Neamţ.

Monumentul dedicat eroilor din cele Două Războaie Mondiale, amplasat în cimitirul din Dumbrava, a fost înălţat în anul 1986, din iniţiativa preotului paroh Mihai FUIOAGĂ (care şi în prezent se află în fruntea comunităţii ca preot paroh şi lider duhovnicesc), cu contribuţia enoriaşilor şi a unor persoane care şi-au pierdut fiii sau soţii în cele două confruntări pentru apărarea patriei.

Însemnul memorial, construit într-o manieră tradiţională, este opera maistrului Ştefan IOVOAIA din Bălţăteşti.

Monumentul Eroilor căzuți pentru apărarea țării și întregirea neamului a fost reparat recent, cu sprijin financiar din partea Primăriei și Consiliului Local Timișești.

Marele Iorga ne spunea că „neamul este etern prin cultul eroilor”. Așadar, autoritățile locale din Timișești, în frunte cu primarul Vasile Mărculeț, invită locuitorii comunei și nu numai să participe la acest moment deosebit, pentru a-și arăta astfel prețuirea pentru bunicii și străbunicii nostri, care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi independenţa poporului român.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate