Tradiţii şi obiceiuri la români, de Sfântul Dimitrie

0

În calendarul creștin ortodox, la data  de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și făcătorul de minuni.

Patron al Tesalonicului, a fost ucis în această zi, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei.

În credinţa populară, Sfântul Dimitrie este perceput ca fiind un dar al lui Dumnezeu pentru oameni, cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii. El este cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Samedru, în ajunul sărbătorii.

Este considerat a fi patronul păstorilor și al toamnei. O dată cu această sărbătoare, iarna începe să își intre în drepturi și este “descuiată”, iar ciobanii coboară oile de la munte. În credința populară, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ, iar sezonul rece își intră în drepturi.

De altfel, conform unui străvechi obicei încă practicat în unele zone ale Moldovei, păstorii obișnuiesc să își aseze cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor și așteaptă să vadă care oaie se va așeza pe el. Iarna va fi blândă dacă se așează o oaie neagră sau aprigă, dacă se așează o oaie albă. De asemenea, dacă de Sfântul Dimitrie luna este plină și cerul acoperit de nori, e semn că urmează o iarnă cu zăpezi grele.

Tot de Sfântul Dumitru, se tocmesc muncitori pentru diverse treburi și se strică stânele. Oamenii din mediul rural tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

În această zi, nu trebuie folosit pieptănul. În caz contrar, se crede că sunt trase asupra persoanei respective necazuri și primejdii.

Femeile dau de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. După Sfântul Dimitrie, se pune varza la murat, ca să fie bună şi să reziste toată iarna.

Conform credinţei populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile făcute în ultima jumătate de an se încheie (chirii, împrumuturi), ca oamenii să poată să facă socoteli noi.

De Sfântul Dimitrie, este 300.000 de români își sărbătoresc onomastica. Cu această ocazie, redacția ZiarTârguNeamț.RO le transmite multă sănătate și tradiționalul La Mulți Ani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate