Zimbrii Ionel și Ana vor fi puși în libertate

0

Doi zimbri de la Rezervația Vânători – Neamț și-au schimbat numele și adresa. RO- Ionel (3 ani) și RO- Ana (7 ani), născuți în rezervația nemțeană (de unde și indicativul RO), au fost mutați într-un țarc nou și vor fi puși  în libertate peste câteva săptămâni.

Vineri, 13 februarie, exemplarele au fost sedate și transportate în condiții speciale de la Zimbrărie la Cabana Chitele din comuna Crăcăoani. RO- Ionel și RO- Ana își vor petrece următoarele săptămâni în țarcul de aclimatizare, pentru a se acomoda cu noile condiții, după care vor fi eliberați în pădurile de foioase și amestec, la o altitudine de 800 – 1000 m, optimă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate.

zimbri ntAcolo îi așteaptă alți 17 zimbri, care umblă deja în libertate după cele trei eliberări făcute de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț în 2012, 2013 și 2014. Aceștia s-au adaptat bine la mediu, au la dispoziție mii de hectare (zonă protejată) și surse de hrană la discreție.

La fel ca și celelalte 17 exemplare, RO- Ionel și RO- Ana vor purta colare GPS în momentul eliberării în sălbăticie. Specialiștii de la Parcul Vânători Neamț pot astfel să îi monitorizeze în permanență, pentru a ști unde se deplasează, ce refugii preferă și dacă au devenit cumva ținta braconierilor.

Odinioară, zimbrii erau mândria pădurilor noastre. Prezenți chiar și pe stema Moldovei înainte de Unire. În anul 1790, ultimul exemplar din munții României a fost împușcat de către un braconier. Acum, prin eforturi și implicare continuă, Parcul Natural Vânători Neamț își propune repopularea pădurilor cu legendarele mamifere – o inițiativă unică în România. Alte două exemplare vor fi aduse din Franța, în luna mai.

Programul – pilot național de reintroducere în libertate a acestei specii aflată în pericol a fost demarat în martie 2012, fiind creat un precedent care începe să fie fructificat și de alte unități din țară.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate