Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Târgu Neamț

0

Simt, iubesc, plâng și visează ca orice alt om, însă deseori lumea îi discriminează din cauza unor idei preconcepute și eronate. Este vorba despre persoanele cu Sindrom Down. Pentru ele și pentru a crea o punte de legătură între societate și familiile acestora, în întreaga lumea se marchează pe 21 martie Ziua Sindromului Down.

La Târgu Neamț, Asociația „Căsuța cu Miracole” (ONG care își dedică activitatea persoanelor cu dizabilități) a organizat în parteneriat cu Puzzle OptimEast o manifestare în sala de ședințe a Primăriei Târgu Neamț, cu scopul de a informa locuitorii orașului de sub Cetate despre această boală genetică cromozomială și de a-i convinge că oamenii speciali merită să fie tolerați și integrați în comunitate. Au participat copii, părinți și cadre didactice, angajați ai primăriei, edilul Daniel Harpa alături de băiatul și soția sa, city-managerul Vasile Apopei.

Cei prezenți la activitate au aflat că persoanele cu dizabilități au numeroase abilități care merită scoase în evidență și au ascultat povestea emoționantă a unei mame care a născut un copilaș cu sindrom Down.

Spre final, participanții au făcut un puzzle imens în fața Primăriei, semnificativ pentru orașul Târgu Neamț, după care s-au bucurat de flashmob-ul tinerilor din Asociația Puzzle OptimEast:

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează unu la o mie de copii și este cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om normal.

Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice și caracteristici distincte. Sindromul Down este permanent, însă, cu o îngrijire adecvată și o comunitate deschisă la minte și suflet, majoritatea celor afectați pot să ducă o viață normală și activă. Nu trebuie să ne dezicem de ei, ci să-i integrăm în societate.

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate