Ziua Zimbrului, la Parcul Natural Vânători – Neamț

0

Marți, 14 august, a fost o zi cu triplă însemnătate pentru vânătoreni și nu numai. La Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători – Neamț (PNVT) s-a sărbătorit Ziua Zimbrului și 19 ani de activitate a Administrației PNVT și s-a dat startul manifestărilor dedicate Zilei comunei Vînători- Neamț

La eveniment au participat  primarul Adriana Petrariu, Sebastian Cătănoiu- directorul PNVT și alți reprezentanți ai administrației parcului, Geanina Fedeleș- administrator public al orașului Târgu Neamț și președinte al Asociației Ținutul Zimbrului, prof. Elena Preda din partea ISJ Neamț, producători locali (Leonte Liliana, cu uleiuri din Ghindăoani si  Maria Paraschiv, cu dulcețuri de Humuleşti) și alți parteneri și colaboratori ai PNVT.

Copiii veniți la Ziua Zimbrului au participat încă de dimineață la activități atractive, precum tirul cu arcul în poligonul amenajat, sesiune de quiling sau parcurgerea mini-parcului de aventură Ținutul Zimbrului (cu panouri de cățărare și tiroliene). Între timp, gospodinele iscusite preparau bucate la ceaun, în cadrul concursului cu tradiție numit “Sarea în bucate”.

În cuvântul de “bun venit”, primarul comunei Vînători- Neamț, Maria- Adriana Petrariu a spus:

Mulţumim tuturor celor care sunteți prezenți, pentru că v-aţi făcut timp şi pentru noi. Evenimentul de astăzi, de la Parcul Natural, este inclus în manifestările dedicate Zilei comunei Vînători- Neamţ, iar duminică vă aşteptăm în zona >La Nuci<, aşa cum îi spunem noi.

Observ că de la an la an sunteţi tot mai mulţi alături de noi. Noi încercăm să ne promovăm zona, facem tot ce se poate pentru a arăta valorile comunităţii, începând de la locuri, obiceiuri şi nu în ultimul rând, oameni”.

Manifestarea a adus în atenția celor mari proiectele derulate pentru dezvoltarea și promovarea zonei ce se întinde peste PNVT și a ideilor de afaceri ale simplilor cetățeni, care încep să prindă contur.

Răzvan Deju a prezentat proiectul „Parcul Natural Vânători- Neamț- nebănuita importanță a insectelor sociale”, un proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat.

Ioana Ignat a vordim despre cele mai recente proiecte implementate de Asociația „Ținutul Zimbrului”, iar  Elena Coșofreț de la GAL Ținutul Zimbrilor a vorbit despre implementarea unei strategii de dezvoltare locală care vine cu oportunități de finanțare pentru antreprenorii agricoli, non-agricoli, ong-urile și UAT-urile din zonă și promovarea identității regionale.

Tot de Ziua Zimbrului, au fost premiați câștigătorii competițiilor initiate de Administrația Parcului, cum ar fiSe caută un nume” (detalii aici-click) sau „Albine și furnici”. A fost momentul prielnic și pentru lansarea volumului „Albine și furnici în Parcul Natural Vânători- Neamț” și expunerea desenelor realizate de copii în cadrul concursului.

Și cum vremea a fost frumoasă, Ziua Zimbrului a continuat în aer liber, unde toți cei prezenți au degustat bucatele gătite traditional, cu un gust desăvârșit cu slatină.

Mulțumim tuturor prietenilor Parcului Natural Vânători- Neamț, care ne-au ajutat la organizarea și desfășurarea evenimentului. Finanțarea evenimentului a fost asigurata de Fundația pentru Parteneriat, în cadrul proiectelor „Nebănuita importanță a insectelor sociale” și ” Ecoturism în Ținutul Zimbrului” și de Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, a precizat Sebastian Cătănoiu, directorul PNVT.

Andreea T.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate