24 iunie: Tradiții și obiceiuri de Sânziene

0

Ziua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular, sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, sărbătoarea fiind asociată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

sursa foto: kfetele.ro

Totuși, potrivit crestinortodox.ro, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Cel mai probabil, denumirea a fost preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră.

Încă de pe vremea lui Cantemir, Sânzienele erau considerate reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. În credința populară, Sânzienele sunt niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Ei (moldovenii) cred că în ziua când se prăznuieşte acest sfânt, Soarele nu-şi străbate drumul său drept înainte, ci într-o linie tremurată. De aceea, toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul Soarelui şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi – din pricina ei – începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama Soarelui tremurătura pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare”, scria Dimitrie Cantemir, în „Descrierea Moldovei”.

Această zi este una încărcată de magie și farmec. Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsaările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt considerate aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”. Se spune că Sânzienele pot împrăştia din senin vijelii, grindină şi distrug recoltele. Anul acesta, sărbătoarea a fost precedată de ploaie și vânt puternic.

Oamenii culeg astăzi flori de sânziene, pe care le împletesc în coronițe.

E un mod de a arăta respect Sânzienelor.

Când sunt aruncate pe acoperișul caselor, tradiția spune că  omul va trăi mult dacă coronița rămâne pe casă sau, dimpotrivă, va muri repede, în cazul în care coronița cade de pe acoperiș.

De asemenea, cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii, fiind considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Această zi este cunoscută în popor și sub denumirea de „Amuțitul Cucului”. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă.

Tot astăzi, dacă se întâmplă să vezi o furnică roșie, înseamnă că vei avea parte de mult noroc, potrivit tradiției populare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate