Așa DA! Primarul de Pipirig a obținut încă un proiect cu finanțare europeană

1

Un alt proiect european va fi implementat în comuna Pipirig, județul Neamț.

Foto: Vasile Asandei-director general ADR Nord-Est și Vasile Dorneanu-primarul comunei Pipirig

Recent aceasta, primarul Vasile Dorneanu a semnat, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, contractul de finanțare pentru proiectul Modernizarea infrastructurii educaționale a Liceului Tehnologic „Ion Creangã”, comuna Pipirig, județul Neamț”, derulat prin POR (Programul Operațional  Regional) 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale,  Prioritatea de Investitii 10.1 – Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv specific 10.2 – Creșterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic şi învăţare pe tot parcursul vieţii.

Valoarea totală a proiectului este de  2.395.637,14 lei (aproximativ 24 de miliarde lei vechi), din care 98% finanțare europeană, iar 2% cofinanțare locală.

 ”Este un proiect la care țin foarte mult, fiindcă cei care mă cunosc știu că mi-am dorit întotdeauna ca elevii de la Liceul Pipirig să beneficieze de condiții moderne de studiu, să poată absolvi liceul și să învețe o meserie aici, în comuna natală.

Ideea acestui proiect a prins contur la sfârșitul anului 2017, chiar între Crăciun și Anul Nou, când am văzut că s-au lansat versiunile consultative ale ghidurilor solicitantului din cadrul Programului Operațional Regional. Apoi, după apariția variantei finale a ghidului, am întocmit proiectul și în martie 2018 l-am depus, deși am fost conștient că avem șanse minime pentru a-l câștiga, deoarece suma alocată prin această axă, pe obiectivul 10.2 -învățământ profesional și tehnic, a fost foarte mică, iar concurența foarte mare (doar 3,5 milioane de euro pe toată regiunea Nord-Est).

Acum, când am semnat contractul de finanțare sunt foarte bucuros, întrucât doar patru UAT-uri (n. red.-unități administrativ teritoriale: comune, orașe, municipii) din cele șase județe ale regiunii nord-est au câștigat proiecte pe 10.2, iar Pipirigul este unul dintre cele patru, chiar singura comună (care are învățământ profesional și tehnic), fiindcă celelalte proiecte au fost câștigate de orașe sau municipii. De aceea, le mulțumesc colegilor din Primărie pentru munca depusă. În perioada următoare vom demara procedura pentru achiziția proiectului tehnic și apoi a execuției lucrărilor, astfel încât la începutul anului viitor să dau ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat Vasile Dorneanu- primarul comunei Pipirig.

Scopul proiectului îl constituie creșterea gradului de participare a elevilor la sistemul de învățământ profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Creangă”, comuna Pipirig.

În mod concret, prin proiect, se va construi o clădire nouă, parter plus etaj, în curtea Liceului Tehnologic. Clădirea va conține două ateliere/ laboratoare pentru activitatea practică a elevilor pe cele două specializări ale liceului, vestiare, grupuri sanitare interioare, depozite pentru ateliere, iar la etaj vor fi săli de clasă pentru învățământul liceal și profesional, grupuri sanitare, cabinete pentru profesori, depozite pentru materiale didactice etc.

De asemenea, este foarte important că atât atelierele, cât și laboratoarele/sălile de clasă vor fi dotate cu echipamentele necesare care vor îmbunătăți procesul educativ la nivelul liceal tehnologic și profesional și vor crea premisele creșterii gradului de participare a elevilor în sistemul educațional și de formare profesională.

Astfel, elevii vor putea să se adapteze atât la cerințele societății, ale cunoașterii, cât și la nevoile determinate de dorința de a îmbunătăți gradul și calitatea ocupării forței de muncă. Se va amenaja curtea, iar zonele propuse ca spații verzi vor fi plantate cu gazon și, ocazional, cu arbuști.

Felicitări și mult succes în implementarea acestui nou proiect cu fonduri europene!

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. George spune

    Asta ar trebui să fie regula, nu excepția, dar majoritatea primarilor nu fac nimic în afară de a fura banul public.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate