Contestarea certificatelor de handicap, la DGASPC și nu în instanță

0

Din 18 mai a.c., certificatele de încadrare în grad de handicap pot fi contestat la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, și nu în instanță (cum era anterior acestei date). 

Noutatea este prevăzută în Legea nr.96/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, act normative care a intrat în vigoare pe data de 18 mai 2023.

Potrivit acestuia, persoanele nemulțumite de gradul de handicap stabilit prin certificatul emis de Comisia de evaluare județeană, vor depune contestațiile la sediul DGASPC Neamț, din Piatra Neamț, strada Alexandru cel Bun, nr.11, la Secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, urmând ca ulterior, dosarul și contestația să fie transmise Comisiei Superioare în termen de maximum 5 zile lucrătoare în vederea reevaluării.

„Noile modificări legislative vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități, făcând modul de contestare mai ușor și mai prietenos pentru acestea. Noțiunea de «instanță» îi făcea pe mulți reticenți chiar dacă aceste acțiuni erau simple și scutite de taxe judiciare. Faptul că de acum vor putea depune contestațiile direct la sediul DGASPC, instituție cu care sunt familiarizate, este în beneficiul persoanelor cu dizabilități, fiind parte a unui proces de accesibilizare dorit de toată lumea“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.

Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi are rol decizional în soluţionarea contestaţiilor la certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap, emise de comisiile de evaluare ale persoanelor adulte cu handicap judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Până pe data de 18  mai, toate persoanele nemulțumite de încadrarea în grad și tip de handicap aveau posibilitatea de a contesta direct în instanță, acțiunea fiind scutită de taxe de timbre. Certificatele de încadrare în grad de handicap, emise anterior datei de 18 mai, pot fi contestate în termen de 30 de zile, tot la instanță. Doar pentru certificatele emise începând cu data de 18 mai contestațiile se vor depune la Secretariatul Comisiei de evaluare din cadrul DGASPC Neamț.

De la începutul acestui an și până pe data de 15 mai, au fost depuse la instanțele din județul Neamț 79 de contestații. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate