Dezinteres pentru cultură? Vino la teatru și demonstrează contrariul

9

Deși un bilet la piesa de teatru Escroci în aer liber costă numai 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi și pensionari, târg nemțenii nu se înghesuie să-i vadă live pe actorii de la Teatrul Național din București, actori deosebit de valoroși.

„Sunt un pic dezamăgită vis-a-vis de spectacolul din această seară. Târg nemțenii nu și-au exprimat dorința totală de a participa la un spectacol de teatru”, spune Margareta Mihăilescu, directoarea Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Încercările din ce în ce mai dese în ultima perioadă de a reinstala cultura la locul său de merit în acest oraș par să nu aibă succes. În lipsa unui loc special amenajat – Casa Culturii- târg nemțenii se arată indiferenți în fața unor nume celebre, precum Mircea Baniciu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu sau Clara Topliceanu. Spațiile neconvenționale unde au loc spectacolele (sala de festivități de la Hotel Ozana, pensiunea Aristocratis, iar în cazul de față- Hotel Doina) ar fi principala cauză a lipsei de interes: o locație e prea departe de centrul orașului, altă locație nu li se pare demnă de un astfel de spectacol ș.a.m.d. Oare într-adevăr locația unde se desfășoară un act cultural este atât de importantă sau este folosită drept pretext de târg  nemțeni?!

„Încercăm să aducem în spații neconvenționale spectacole pentru Târgu Neamț. Așa cum știți, Casa Culturii este încă în renovare. Sperăm să se finalizeze cât mai curând. Târg nemțenii sunt nemulțumiți de faptul că merg la un spectacol în altă parte, și-au exprimat fel de fel de aprecieri sau dezaprecieri, prin care am înțeles că doresc să se întâmple ceva la Casa Culturii”, adaugă Margareta Mihăilescu. „Spectacolul de diseară este pe muchie de cuțit. Îi așteptăm cu drag pe actori, avem de plătit și sala, care este destul de scumpă, aproape o treime din valoarea spectacolului. Vă spun asta pentru a vă face să înțelegeți că, dacă ar fi gata Casa Culturii nu am mai avea și aceste cheltuieli suplimentare, ar fi mai simplu pentru noi”.

Pe 9 mai, la Hotel Ozana, Mircea Baniciu a făcut un spectacol de înaltă clasă, ca și cum ar fi venit 5000 de oameni să-l vadă, chiar dacă în sală se aflau numai 115 spectatori. „Am fost nevoită să mă duc cu lacrimi în ochi  în fața lui și să-i spun: >Atâtă lume a venit, atâția bani am<. M-a îmbrățișat și mi-a spus: >Voi reveni cu drag la Târgu Neamț și atunci când veți avea Casa Culturii și poate vor fi altele condițiile<„, mărturisește Margareta Mihăilescu.

Astăzi, 16 iunie, de la orele 19.00, se joacă teatru, la Hotel Doina. Se prezintă în fața târg nemțenilor actori din București: Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea, Afrodita Androne și Dan Tudor, care vor interpreta piesa Escroci în aer liber, scrisă de Ion Băieșu, în regia lui Dan Tudor. Deși spectacolul a fost promovat intens în ultimele săptămâni, aflăm că nici măcar un sfert din numărul biletelor nu s-au vândut. Comparativ cu prețurile din alte orașe unde s-a mai jucat Escroci în aer liber, prețurile oferite de Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț sunt relativ mici (20 de lei pentru adulți, față de 40 de lei în Hunedoara, aceeași piesă de teatru, aceiași actori). „Cu toate că este o comedie spumantă și ne va aduce o stare de bine, nu am vândut încă foarte multe bilete. Ne-am adresat tuturor liceelor, ne-am adresat elevilor, ne-am adresat pensionarilor. Ne-am adresat tuturor categoriilor sociale, tuturor salariaților, din toate instituțiile. Am mers din ușă în ușă, din poartă în poartă. Am trimis salariații Casei Culturii peste tot. Nu se doresc, deși valoarea biletului este 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și pensionari.

Pentru mine este un semn mare de întrebare: Acesta este nivelul de trai al târg nemțenilor? Sau acesta este atitudinea vis-a-vis de un act cultural?! M-ar durea să cred că aceasta este atitudinea față de un act cultural, cum m-ar durea și mai tare să realizez că nivelul de trai în Târgu Neamț este atât de scăzut încât lumea nu-și poate permite să vină la un spectacol cu 20 de lei/biletul, mărturisește Margareta Mihăilescu. Sper din toată inima ca diseară să se țină totuși acest spectacol. Probabil că și de această dată, așa cum am pățit și la spectacolul de muzică rock cu Mircea Baniciu, mă voi duce cu lacrimi în ochi în fața actorilor, a artiștilor, și le voi spune >atâția bani am reușit să adun<…”, adaugă Margareta Mihăilescu.

Escroci în aer liber este o comedie spumoasă, în care sunt prezentate diverse moduri amuzante de a seduce, iar dacă adăugăm că cele două personaje din lumea oamenilor a căror naivitate e uneori soră cu prostia și că interpreții lor sunt Monica Davidescu și Dan Tudor, cu siguranță veți avea o seară relaxantă! Cea de a doua piesă, Trași la xerox , este o adaptare comică după Vasili Suksin, în regia lui Dan Tudor, care aduce pe scenă nume precum Afrodita Androne și Ovidiu Cuncea, într-o distribuție de milioane.

Sunt târg nemțenii dezinteresați de cultură? Vino la teatru și demonstrează contrariul!

Andreea Trăsnea

afis-teatru

9 Comentarii
 1. %%%%% spune

  Sigur ca nivelul de trai e foarte scazut.Sigur ca lumea resimte aceasta epoca dura basista in care golania politica a facut ravagii sociale si culturale, e firesc ca cetateanul sa tina la bani caci a fost nevoit sa stranga dur punga si sa-si coase buzunarele ca sa traiasca, CA SA SUPRAVIETUIASCA !! Societatea a ajuns o jungla, un labirint in care fiecare face ce vrea si cum il duca capul dupa interse si iar INTERESE, batand in cei ce n-au acoperire, spate, pile si relatii sus puse.Daca societate nu devine una normala si una in care macar membrii acesteia sa traiasca decent DE UNDE DORITI CA ACTUL DE CULTURA SA FIE NORMAL ????? Cum doriti ca atentia sa fie distribuita catre cultura CAND LOCUITORII ACESTUI ORAS SUNT SARACI LIPITI ????? Intai trebuie paine pe masa, intai trebuie sa nu fim dati afara din casele si blocurile in care inca mai locuim, apoi vom da un ban si pe un act de cultura domnilor !!!!!

  1. cozmin spune

   Adevarat graiesti,tara bogata,oameni saraci.Pe principiul paine si circ e mai ieftin abonamentul de CATV unde circul e aproape gratis!E mai ieftin sa platesti „informarea” televizata decat sa platesti arta!Personal,nu vad nici o sansa de a iesi din situatia actuala fara cultura!Cultura e singurul bun sufletesc care ne direrentiaza de animale,oare am inceput sa cuntificam diferenta de dobitoace prin perveritirea ei in bani!”TOT CEEA CE POTI CUMPARA CU BANI NU VALOREAZA,IN FAPT, NIMIC!”

 2. nicu spune

  Cand se va da drumul la Casa de Cultura atunci si targnemtenii vor spune prezent la piesele si trupele de teatru ce ne vor onora cu prezenta.

 3. Ilinca Istrate spune

  Totul porneste de la educatie, de la exemplu. Biletele nu se vand in scoli pentru ca profesorii nu stiu sa ambitioneze copiii spre cultura, ci mai degraba spre competitia de a avea note. Nu vin profesorii, nu vin parintii la spectacole – de ce ar veni copiii? Tin minte cum profesorii ne puneau sa cumparam bilete pentru note sau ca sa afisam o imagine „intelectuala” in loc sa ne insufle pasiunea, curiozitatea pentru cultura. Cand esti curios si vrei sa-ti astamperi foamea spirituala, cea trupeasca dispare…

 4. un cetatean spune

  Spectacol de teatru cu mari actori.Pana aici bine.Locatia, intr-o crasma.Aici rau.Daca investitiile ar fi mers din partea administratiei si pe partea de cultura, banii aia putini de care se tot plange sefia orasului, acum am fi beneficiat de spectacole in conditii in care ar trebui vizionate, si nu am mai fi cu lacimi in ochi cersind mila si umilindu-ne.Daca altele sunt prioritatile atunci ne meritam soarta.

  1. nicu spune

   Corect. Doar cele doua persoane de mi.au dat like negativ la mesajul meu , se simt excelent cand au parte de cultura intr.o …crasma , asa cum bine ai accentuat si tu.
   Pentru ei ambianta si locul potrivit nu prea mai conteaza , atat timp cat o astfel de cultura e unsa cu o sticluta de tarie ( ca sa curga cat mai bine catre creierasele insetate de …cultura ..chipurile).
   Le.au pasat lor de cultura ieri la teatru din ..crasma , de au dat pe afara .
   Fitze ..de oameni care si.au dorit o simpla afisare in public .

 5. NINA spune

  Biletul de intare nu e scump 20 lei…IN SCHIMB e ff mic salariu . Numaraul CELOR fara nici un fel de venit in Targu Neamt e extrem de mare.LA FEL E IN TOATA 7TARA DE 25 ANI SI NU VAD CA SITUATIA SA SE REZOLVE NICI PESTE 30 DE ANI.TOTI FURA SI TARA SE DUCE LA VALE AN DE AN! PANA CAND????Pe cand urmatoarea revolutie???????????????

 6. blabla spune

  Hai la crasma sa ne cultivam… sa o luam si pe Ilinca ca e agitata :>

  1. nicu spune

   :)) gluma reflecta si naivitatea unora care se imbata cu „apa plata” crezand ca vor fi mai culti daca merg la o piesa de teatru jucata intr.o crasma frumos amenajata ..
   e doar un simplu relax de la viata cotidiana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate