Vizită din Belgia la Grădința Nr. 2

0

Prietenii fructuoase între Tîrgu Neamț și Bruxelles

          La sfârșitul săptămânii trecute, colectivul didactic și copiii de la Gradinița Nr. 2 din Tîrgu Neamț au primit vizita unei românce stabilite de 45 de ani în Belgia. Sofica Vasiliu nu a uitat niciodată de unde a plecat și a menținut legătura cu țara de origine în permanența. Prin intermediul unui asociații pe care a înființat-o în Belgia, a reușit să sprijine moral și material comunitatea românească din stăinătate, dar și din țară. Drumul bătătorit de numeroasele călătorii între Belgia – România de-a lungul timpului, a purtat-o anul acesta din nou la Tîrgu Neamț. Însoțită de doamnele din PSD, Mihaela Marian și Sofica Cucu, devenite prietene în aceasta primăvară la Bruxelles, pașii s-au îndreptat spre Grădința Nr. 2 pentru a reîntâlni o altă prietenă. Încântată de prezența doamnei Sofica în unitatea preșcolară, directoarea Mariana Cozma, a declarat: „Am avut fericirea să o cunosc anul acesta în martie, cînd am fost la Bruxelles în vizită și acum am deosebita plăcere să îmi fie oaspete la Grădința Nr. 2 Tîrgu Neamț. I-am prezentat sistemul nostru de învățământ din România și poate vom pune bazele unui proiect pe educație între învățământul preșcolar de la noi și cel din Belgia”.

„România este țara mamă și Belgia este țara tată”

         Cu 45 de ani în urmă, o fetiță de 11 ani din Humulești, pe numele Sofica Vasiliu a fost adoptată de un cuplu de belgieni și crescută departe de România, într-o nouă cultură, alături de o nouă familie. O poveste cu un destin fericit, a transformat-o pe Sofica dintr-o copilă de sat într-o femeie de carieră, care a lucrat ani buni la televiziunea flamandă națională ca cineast și inginer de sunet. Meseria pe care si-a ales-o i-a permis să călătorească aproape în întreaga lume și să vadă cele mai frumoase locuri de pe pământ, însă în inima sa întotdeauna a existat un loc special păstrat cu sfințenie pentru România. Ca drept dovadă stau legăturile strânse de-a lungul anilor cu cei rămași în țară, familia de origine, prietenii și dragostea pentru tradițiile autentice.

         Deși crescută într-un alt stil de viața și la un alt nivel, în  care societatea belgiană i-a  insuflat valori diferite fața de cele românești la momentul respectiv, Sofica Vasiliu admite că România este țara mamă și Belgia este țara tată și recunoaște că în ambele locuri se simte acasă, iar spiritul ospitalier, atât de specific românilor, se manifestă pe deplin atunci când conaționalii dragi îi trec pragul.

      Imediat după Revoluția din 1989, doamna Sofica a invitat la ea acasă 75 de copii români, într-o vizită pentru a descoperi cum este viața dincolo de România, într-o țară liberă ca Belgia. În plus, cu ocazia deplasării, copiii au avut șansa de a mai face un pas pe harta Europei până în Spania. Banii necesari pentru toată cheltuiala excursiei au fost alocați de Asociația „Dacia”, o asociație de prietenie belgo-română, fondată la inițiativa Sofiei N, prin care s-a încercat promovarea României din toate punctele de vedere: cultural, istoric, economic și social, vreme de 35 de ani. Astfel, tradițiile și meșteșugurile românești au fost prezentate și apreciate peste hotare datorită unor români cu sufletul împărțit între meleagurile mioritice și țara de adopție. Un exemplu îl reprezintă humuleșteanca Sofica Vasiliu care a făcut tot posibilul să unească cele două doruri prin organizarea unor expoziții de covoare lucrate manual, prin expunerea țesăturilor rezultate în urma proceselor de prelucrare a lânii de la tunderea oilor, modurile de colorare a lânii și până la obținerea produsului finit, materializat în diverse țesături.

         Toate aceste drumuri făcute, acțiuni întreprinse și eforturi depuse de humuleșteanca stabilită de 45 de ani în Belgia, reprezintă poate ecoul unui glas unanim al românilor care se luptă să-și păstreze identitatea dincolo de granițele țării.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate