Părintele Iustin iubit de mii de credincioși. Parastasul de un an de la trecerea în veșnicie

0

         La un an de la mutarea printre îngeri, părintele Iustin Pîrvu este iubit la fel de mult de credincioși. În jur de 5.000 de pelerini veniți din toate zonele țării au participat sâmbătă, 14 iunie la Parastasul oficiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei alături de un înalt sobor de preoți.

          Slujba de pomenirea a starețului de la Petru Vodă, săvârșită la un an de la trecerea sa în veșnicie, a adunat în curtea mânăstirii mii de tineri, familii cu copii, bătrâni și clerici care au sărutat pe rând, cu lacrimi și rugăciuni în inimi, mormântul frumos împodobit cu flori tricolore. În semn de cinstire a tradiției românești și memoriei părintelui Iustin – un pătimitor pentru credința ortodoxă și patriotism, unii credincioși s-au îmbrăcat în straie populare specifice zonei din care au venit. Cu câte o lumânare aprinsă alături de fotografia părintelui într-o mână și cu steagul României în cealaltă mână, zeci de bărbăți și maicuțe au dorit să readucă în atenția tuturor problema cipurilor și a ecumenismului, reamintind cuvintele părintelui Iustin care spunea că „Tăcerea este mormântul pe care îl săpăm neamului nostru„. Tot în ideea recunoașterii și cinstirii martirilor, datorită cărora credința s-a păstrat vie și în perioada comunismului, oamenii au solicitat CANONIZAREA SFINȚILOR ÎNCHISORILOR.

          La sfârșitul Parastasului vrednicului de pomenire arhimandrit Iustin Pîrvu, IPS Teofan a adus câteva cuvinte de mulțimire Lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, părintelui stareț Hariton împreună cu obștea de călugări, dar și credincioșilor prezenți la mânăstire. „Spunea părintele că povățuirea de care au nevoie românii se află în mâna Scripturii, se află în mâna Sfinților Părinți, în mâna marilor duhovnici, a preoților și creștinilor mărturisitori. Am ales pentru astăzi patru cuvinte, pe care în timpul vieții le-a rostit părintele și pe care le-aș așeza la inima dumneavoastră ca un fel de pâine spre ființă, apă vie care să  ne însoțească în demersul nostru deloc ușor pentru a răzbate prin gâlcevile acestei lumi și a aduce slavă Lui Dumnezeu”.

        Prima din cele patru învățături alese de către IPS Teofan pentru a le transmite mulțimii în ziua pomenirii părintelui la un an de la plecarea la cer, a fost asigurarea existenței harului divin:  „Noi avem sabia Sfîntului Duh, care ne pune în lumină și ne ajută la mărturisirea adevărului„. În al doilea rînd, părintele Iustin spunea adesea: „Să faci în viață cum poți, însă să nu te vinzi frate. Important este să nu cedezi și să afli calea dacă vine momentul să mori martir„. Cea de-a treia învățătură aleasa de IPS Teofan din filozofia părintelui, spune că fiecare creștin trebuie să mărturisească adevărul, nu doar arhiereul, preotul sau călugărul: „Orice credincios trebuie să-și însușească un minim de cunoștințe dogmatice. Catehismul ortodox să-i fie călăuză pentru ca să nu primească cu ușurință orice învățătură dată de către oricine„. Al patrulea cuvânt rostit de Mitropolit a fost inspirat dintr-o mărturisire a unei mame cu mai mulți copii: „Fiind întrebată ce i-a spus părintele cînd s-a întâlnit cu el, acea doamnă a răspuns <<Rugăciune și iar rugăciune. Să ai în sufletul tău doar rugăciunea, că nu se poate ca Dumnezeu, dacă te rogi, să nu limpezească lucrurile, nu se poate să nu-ți ia greutățile. Nu lasă Dumnezeu pe nimeni, dă exact cât putem să ducem și  să nu cârtim>> „. În încheierea cuvintelor de folos adresate tuturor celor prezenți, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dat binecuvântare creștinilor și a sintetizat învățămintele: „Să nu uităm cuvintele Sfintei Scripturi, cuvintele Sfinților Părinți și cuvintele duhovnicilor mari din vremea noastră și acestea să ne fie călăuză spre Împărăția Lui Dumnezeu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!„.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate