La Agapia, campanie de informare conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate

0

Recent, cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Grigorescu” din comuna Agapia, structură subordonată Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” au beneficiat de informații utile despre cum să managerieze relația cu elevii care au anumite dizabilități.

Asta,  datorită unui proiect implementat de Asociația „Căsuța cu Miracole” din Târgu Neamț, numit „Lumea ta este și lumea mea”! și finanțat de Consiliul Județean Neamț.

Delia Dogariu- psiholog clinician și Maria Talpalariu- președintele ONG-ului au prezentat cadrelor didactice prezente activitatea derulată de ONG până în prezent, în sprijinul copiilor speciali.

Materialele informative cu privire la obstacolele pe care le întâmpină copiii speciali și părinții lor atunci când se dorește incluziunea lor socială și școlară și cum pot fi ele depășite au fost bine-venite în rândul profesorilor de la Agapia, mai ales că în școală există elevi cu dizabilități. Cadrele didactice s-au arătat interesate să afle mai multe detalii, pentru a transmite informațiile mai departe, către familiile copiilor speciali din localitate.

Spre finalul activității, între membrii Asociației „Căsuța cu Miracole” și profesori s-a purtat un dialog deschis. Cei din urmă au recunoscut că nu au timpul necesar pentru a acorda atenția cuvenită elevului cu dizabilități, din moment ce au în clasă un număr de 25-30 de elevi.

Ce-i drept, aceste fiinte speciale care fac lucrurile diferit duc o luptă grea. Toate problemele pornesc de la lipsa unei informări corecte, prejudecățile membrilor comunității și un sistem educational deficitar. Însă, au aliați puternici, care nu se lasă doborâți atât de ușor și continuă să se implice pentru  a demonstra că… „Lumea ta este și lumea mea!”.

Asociația „Căsuța cu Miracole” continuă seria campaniilor de informare și conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate și, implicit în învățământul de masă, următoarea localitate unde ajunge fiind Timișești.

Implementat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Neamț, proiectul „Lumea ta este și lumea mea!” vizează respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor din grupurile vulnerabile: dreptul la familie și protecție, dreptul la educație, dreptul la opinie și participare, dreptul la timp liber, joc și activități culturale; srevenirea și combaterea discriminării; solidaritatea socială, conștientizarea și responsabilizarea societății civile în raport cu această situație de risc se poate realiza prin promovarea soluțiilor și oportunităților pentru acești copii, a exemplelor pozitive.

Andreea Trăsnea

Citeşte şi:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate