La Timişeşti, campanie de informare şi conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate

0

Copiii cu nevoi speciale au aceleași șanse ca toți ceilalți copii. Asta e şi viziunea Asociației „Căsuța cu Miracole” din Târgu Neamț, care  continuă, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, seria campaniilor de informare și conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate şi, implicit, în învăţământul de masă.

Vineri, 13 octombrie, a fost rândul comunității din Timișești să beneficieze de informațiile utile transmise de reprezentanții ong-ului.

Cadre didactice și numeroși părinți au venit la școala din localitate, acolo unde psihologul clinician Delia Dogariu și Maria Talpalariu- președintele ONG-ului le-au prezentat activitățile derulate până acum de „Căsuța cu Miracole”, în sprijinul copiilor speciali.

S-a vorbit despre obstacolele pe care le întâmpină copiii speciali și părinții lor atunci când se dorește incluziunea socială și școlară și cum pot fi ele depășite, mai ales că, și la Timișești, există elevi cu CES. Părinții și cadrele didactice au aflat că unul dintre drepturile de care beneficiază orice copil special este acela de a fi însoțit la cursuri de un părinte, dacă de asta are nevoie pentru o evoluție favorabilă.

De asemenea, cadrele didactice, majoritatea fără o pregătire specială în acest sens, au aflat care sunt cele mai bune variante de a manageria relația cu elevii care au anumite dizabilități.

Integrarea copiilor cu CES în școlile obișnuite este o necesitate a prezentului și a viitorului. Includerea lor în societate în forma școlară la început asigură o mai bună adaptare la condițiile mediului de mai târziu. Ei învață, treptat, cum să răspundă solicitărilor tot mai diverse, cunoscând realitatea dintr-o perspectivă mai largă.

Cei prezenţi au realizat că, poate involuntar, au judecat uneori greșit.  Activitatea i-a ajutat să realizeze că, dacă se intervine timpuriu, acești copii speciali pot fi integrați cu ușurință în societate. Ei au dreptul la educaţie, la fel ca si copiii tipici. Înaintea comunității, e nevoie ca părinții copilului să accepte adevărul și să acționeze ca un prim terapeut, ei fiind cei care cunosc cel mai bine nevoile propriilor copii.

Și această campanie de informare și conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate şi, implicit, în învăţământul de masă face parte din proiectul „Lumea ta este și lumea mea!”, implementat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean  Neamț.

Andreea Trăsnea

Citeşte şi:

Copiii speciali din zona Târgu Neamț strigă: „Lumea ta e și lumea mea!” Cine îi aude?!

Copiii speciali, în atenţia comunităţii din Răuceşti- Neamţ

La Agapia, campanie de informare conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate