„Mândri că suntem nemțeni”, pe Valea Ozanei

0

De trei ani încoace, la Târgu Neamț se alege o zi de toamnă care să se desfășoare sub semnul unicității și frumuseții portului și dansului popular nemțean. „Mândri că suntem nemțeni” e proiectul Asociaţiei „Ansamblul Ozana” prin care se promovează și se perpetuează bogățiile folclorice de pe melegurile nemțene.

Anul acesta, festivalul a avut loc pe 9 septembrie, în parcul Central, și a reunit în orașul de pe Valea Ozanei ansambluri din subzonele folclorice ale județului Neamț: „Ținutul Zimbrului” din Târgu Neamț, „Mugurașii Neamțului” din localitatea Pângărați, „Florile Tarcăului”, „Răzeșii” din Tupilați, „Plai Moldovenesc” din Roman, „Izvoarele Borcuțului”.

Festivalul a debutat cu parada portului popular în zona centrală a Târgului. Cei care au avut prilejul să se întâlnească pe drum cu participanții au rămas plăcut impresionați de frumusețea și autenticitatea costumelor populare purtate cu mândrie.

A urmat spectacolul de muzică și dans popular la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Rând pe rând, ansamblurile au urcat pe scenă și au arătat spectatorilor că folclorul, cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care definesc identitatea unui neam, a unui județ, făcându-l nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Cu toții au primit diplome de participare din partea organizatorilor.

Inițiat de Asociația „Ansamblul Ozana” la initiativa îndrăgitei interprete de muzică populară Ionela Brănișteanu Rusu, festivalul Mândri că suntem Nemțeni a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Neamț și a Primăriei orașului Târgu Neamț.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate