Muzeul de Istorie si Etnografie Tirgu Neamt

0

Daca sunteti fascinati de tinutul Neamtului, nu ezitati sa treceti prin oraşul Tirgu Neamt, unde veti descoperi multe lucruri interesante, printre care Muzeul de Istorie şi Etnografie.
Muzeul de istorie si etnografie al orasului Tirgu Neamt a fost renovat, avand piese deosebit de interesante, grupate pe o tematica specifica orasului nostru a traditiei si istoriei locale.
Muzeugraful acestui muzeu in persoana domnului Vasile Diaconu ne-a facut o prezentare deosebita, afirmand ca, prima expozitie muzeala din Tirgu Neamt a fost infiintata in anul 1940 ca urmare a cercetarilor arheologice efectuate la Cetatea Neamtului de catre profesorul Ilie Milea si asistentul sau, Dumitru Constantinescu. Acest prim proiect muzeografic, numit Muzeul Cetatii Neamtului, este distrus ca urmare a evenimentelor din anul 1944.
Pentru ca in anul 1957 se implineau 500 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei al lui Stefan cel Mare s-a considerat ca ar fi utila construirea unui muzeu care sa omagieze personalitatea domnitorului. Acest demers a fost incredintat profesorului Dumitru Constantinescu care a fost transferat la Tirgu Neamt de la Palatul Culturii din Iasi purtand numele marelui voievod.
Muzeul a functionat de la inceput in diferite locatii din oras, dar spiritul activ al profesorului Dumintru Constantinescu a facut ca institutia sa fie desfiintata si sa isi pastreze adevarata menire. Daca la inceput a avut un profil mixt, dupa anul 1977 cand a fost mutat in actuala cladire, Muzeul a functionat ca sectie de istorie.
In perioada 1985-1986 expozitia de baza a fost reorganizata, iar tematica a avut la baza mestesugurile traditionale din zona Nord-Est a judetului Neamt.
Devenit muzeu de istorie si etnografie, aceasta unitate detine un patrimoniu bogat, alcatuit din piese arheologice provenite din situri binecunoscute (Tarpesti, Petricani, Davideni, Nemtisor, Cetatea Neamtului), dar si o varietate de piese etnografice care ilustreaza complexitatea indeletnicirilor traditionale din zona de Nord-Est a judetului Neamt.

Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate