Nu aveți apă? Stați cuminți, pe autorități le doare la bască

0

Din ce în ce mai des, zone sau localități din Neamț rămân fără apă. În aceste situații apar imediat politicienii din mai toate părțile și vă plâng de milă sau vă dau explicații. În realitate, instituțiile au o mare durere la bască.

Toate dezbaterile publice pe tema sistării furnizării apei din diverse cauze sunt doar praf în ochii oamenilor. În realitate, când se oprește apa pentru o perioadă mai lungă de timp apare o mare problemă de sănătate publică, putând să izbucnească în orice moment focare de boli. Direcția de Sănătate Publică ar trebui să dea amenzi sau să facă dosare penale vinovaților, lucru care nu se întâmplă deoarece nu vor să deranjeze politicienii.

DSP ar trebui să forțeze, în funcție de cine e proprietar, UAT-urile sau compania de apă, dacă au sistemele de livrare a apei depășite să le înlocuiască, să aibă surse alternative de alimentare și așa mai departe. Din păcate DSP nu face așa ceva pentru că nu își permite să supere actuala putere și cu atât mai puțin primarii liberali care poate vin din nou la butoane.

La Neamț, dacă ai un chioșc de 11 metri și nu îndeplinești toate condițiile de igienă, nu ai apă curentă etc. vin organele de control și te amendează sau poate te închid. Dacă furnizezi apă către populație pe niște conducte expirate și infecte sau dacă lași populația fără apă că te-a durut la bască să schimbi conductele sau să ai sursă alternativă de alimentare cum prevede legea nu pățești nimic.

Legea obligă proprietarii instalațiilor de livrare a apei, adică primăriile, să schimbe conductele când li se expiră termenul de funcționare ca să nu se ajungă la avarii majore. De asemenea, legea obligă primăriile să aibă și o sursă alternativă de alimentare cu apă care să asigure măcar un consum raționalizat. Legea prevede. Mai trebuie și o instituție care să aplice legea.

Desigur că dincolo de DSP sau alte instituții care ar trebui să sancționeze nerespectarea cadrului legal avem și celelalte instituții de forță, Poliție, Procuratura, DNA etc. Instituții de forță care ar trebui să deschidă dosare penale și să cerceteze de ce nimeni nu este sancționat când avem probleme reale care pun sănătatea oamenilor în pericol. Ar trebui cercetat de ce nu se aplică legea, dar după cum vedeți nici asta nu se întâmplă.

După cum vedeți politicienii critică doar efectele, instituțiile se fac că nu văd cauzele, iar justiția nu deranjează pe nimeni. Așadar, dacă nu aveți apă, nu vă mai agitați inutil, nimeni nu e interesat decât de scandal și cu cât sunt mai mulți oameni fără apă mai mult timp, cu atât mai bine pentru politicienii care vor să își facă imagine și să se certe între ei.

Iosub Robert

articol preluat de la ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate