Nu mai aruncaţi gunoiul în locuri nepermise! ROSSAL îl ridică şi dacă nu aveți contract!

2

Abandonarea deșeurilor pe domeniul public, la marginea pădurii și mai ales pe malul Ozanei continuă să fie un fenomen de masă la Târgu Neamț.

La această variantă ilegală apelează îndeosebi cetățeni și agenți economici care nu au încheiate contracte de salubrizare.

Acest articol le este dedicat lor, în special. Trebuie neapărat  să știe că operatorul de salubritate le ridică oricum deșeurile menajere. Așadar, sunteți scutiți de un efort, acela de a căra și abandona gunoiul pe furiș, pe malurile Ozanei sau în alte locații nepermise.

“Indiferent dacă există sau nu contract încheiat, Rossal ridică pubulele/ eurocontainerele de la toate persoanele fizice/ juridice de pe raza orașului Târgu Neamț și a comunelor din zona 3. Trebuie doar să ducă gunoiul menajer în containerele special amplasate sau să îl scoată la portă, dacă locuiesc la casă.  Măcar să nu îl mai arunce în locuri nepermise!”, confirmă Mihail Florea, responsabil Rossal pe Zona 3 Târgu Neamț.

Mai mult, art. 26, alin. 3 din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 prevede: ”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (1) lit. c), şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”. Reamintim că Primăria orașului Târgu Neamț s-a văzut nevoită să aplice legea de mai sus și a instituit acea taxă specială de salubrizare. Practic, mai devreme sau mai târziu, cine nu are contract cu Rossal plătește dublu la Primărie, la “Taxe și Impozite”. În caz contrar, nu li se eliberează niciun document aviz/autorizație/certifical fiscal atunci când au nevoie.

Așadar, între cei cu contract și cei fără contract, există o singura diferență:  suma pe care o achită pentru acest serviciu, de care beneficiază ambele categorii.

“Pentru persoanele fizice, taxa specială de salubrizare este de 12,04 lei/persoană/lună fără TVA, dublu spre deosebire de cei 6.02 lei + TVA, cât plătește un cetățean care a încheiat contract cu Rossal.

În cazul persoanelor juridice, taxa specială de salubrizare instituită este de 688 lei/tonă/lună fără TVA. În mod normal, firmele plătesc lunar 344 lei/tonă +TVA, dacă au încheiat contract de prestări servicii cu Rossal”, ne-a precizat Mihail Florea.

“Pe malul Ozanei, la cea mai recentă acțiune de igienizare am găsit, printre deșeurile aruncate, și facturi, chitanțiere aparținând cetățenilor din oraș, și nu celor de etnie rromă, așa cum se presupune. Aruncarea gunoiului în locuri nepermise implică și costuri suplimentare din bugetul local, fiindcă trebuie să îl ridicăm și să îl transportăm către Rossal.

 Facem apel la populație să încheie contract cu operatorul de salubritate și, chiar dacă nu au aceste contracte încheiate, să scoată gunoiul la poartă, fiindcă firma îl va ridica.

Trebuie să înțelegem că sunt niște servicii care implică costuri. Avem și obligații, ca cetățeni. Dacă vrem să avem un oraș curat și frumos, trebuie să ne implicăm cu toții!”, transmite Vasile Apopei, viceprimarul orașului Târgu Neamț.

De altfel, Primăria intenționează să suplimenteze numărul camerelor de supraveghere video, după ce s-a constatat că rata infracționalității este în scădere în zonele deja monitorizate video.

Andreea Trăsnea

* Citeşte şi:  ROSSAL, apel pentru colectarea selectivă a deșeurilor

2 Comentarii
  1. ion spune

    Cantariti gunoiul cand il preluati de la noi, Nu ne mai jefuiti. De asta salubritatea e cea mai buna afacere din romania. Ne furati impreuna cu autoritatile locale.Cumparati cantare pe masina de gunoi si eliberati bon de greutate si vom plati la cat gunoi producem. La o afacere de cate milioane de euro , puteti lua 10 cantare ca orice buticar. Sau nu mai iese paraindaratul.

  2. Dorel spune

    Logica e in concediu. Daca il arunc si nu il ridici rossal nu imi poti impune o taxa dubla pentru ca nu ai ridicat nimic. Taxa pe nimic care se ia la tona.
    2. Eu daca am sa zic luna asta 100 de kg de gunoi, luna urmatoare 350 kg gunoi si o luna plec in concediu dupa mintea voastra trebuie ca firma sa platesca 344 lei x 3 luni + TVA ….pentru 500 kg de gunoi :))) sunteti hoti la drumul mare.

    Metoda de calcul la persoane juridice este in fuctie de cat de mare este spatiul firmei. ai 50 mp platesti x, ai 100 mp platesti 2x … dar maturati in banii astia sau cum …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate