Olguța Caia, Cetățean de Onoare al comunei Pipirig

1

Recent, scriitoarea și preoteasa Olguța Creangă Caia a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Pipirig, județul Neamț.

Inițiativa a aparținut primarului Vasile Dorneanu și a fost aprobată de Consiliul Local. Distincția i-a fost înmânată în cadrul evenimentului ”Pipirig: Generaţii (re)unite de Centenar” (click AICI pentru VIDEO și detalii).

“Doamna Caia Olga, prin întreaga activitate, a contribuit la promovarea imaginii comunei Pipirig, atât în țară, cât și în străinătate.

Era, așadar, îndreptățită să primească titlul de >Cetățean de onoare al comunei Pipirig<. Mulțumesc Consiliului Local pentru aprobarea proiectului de hotărâre inițiat de mine în acest sens!”, a declarat Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig.

Olguța Caia s-a născută la Pipirig, la 13 august 1951 și este soția preotului paroh de la Biserica Sfântul Haralambie din Târgu Neamț. Înrudită cu marele povestitor Ion Creangă, își dedică timpul și sufletul pentru implementarea a numeroase proiecte, create în jurul scriitorului.

A contribuit semnificativ la înființarea Muzeului „David Creangă“ din Pipirig.

Olga Caia a fost profesor la școlile din comuna Pipirig, în perioada 1971-1975. Este Președintele Asociației Pro-Basarabia și Bucovina- Filiala Târgu Neamț, precum și Președintele Fundației Culturale și Filantropice “Sfȃnta Teodora de la Sihla”.

In 2014, 2015, 2016, împreună cu Primăria Târgu Neamț, a inițiat și desfășurat proiectele: “Casa de hȃrtie”, “Casa Prieteniei” și “ Casa Romȃnească”, unde a inclus și copii de la Liceul Tehnologic “Ion Creangă” Pipirig. S-au făcut pelerinaje comune, concursuri de muzică, pictură și șezători tradiționale. In 2017 a realizat Proiectul „Casa strămoșească”, Liceul Tehnologic “Ion Creangă” Pipirig fiind colaborator.

Din 2010, este una dintre persoanele- cheie în realizarea Festivalului “ZILELE CREANGĂ”: Chișinău- Iași- Tȃrgu-Neamț- Pipirig.

Olguța Caia a obținut Premiul “Ion Creangă” la Salonul Internațional de carte de la Chișinău și a publicat 12 cărți (Ciclul “Copilăria Sfinților”: “Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla”, “Copilăria Sfintei Parascheva”, “Copilăria Sfȃntului Ioan Iacob Hozevitul”, “Copilăria Sf. Paisie Velicikovski”, tradusă și ȋn limba rusă, “ Copilăria Patriarhului Teoctist”, “ Copilăria Părintelui Ilie Cleopa”, “ Copilăria Părintelui Paisie Olaru”), “Grigore Vieru – pelerin pe drumuri nemțene”, “Spiridon Vangheli- pelerin pe drumuri nemțene”, carte de cȃntece “Izvor de dor” și o Antologie “Corabia Nădejdilor” – poezie.

„Dedic această onoare memoriei părinților mei, Maria si Dumitru Creangă din Pipirig, care mi-au dat drept zestre Sfântă Liturghie- tezaur pe care furii nu-l pot fura și carii nu-l pot roade… Dedic și fraților și surorilor, care m-au alintat, eu fiind mezina, în cei 11 copii ai Familiei. Dedic și sotului meu, preotul cărturar Teoctist Caia, fiicelor mele, ginerilor si celor patru nepoti.

Părintele Ilie Cleopa, dacă ar fi fost de față, ne-ar fi zis: >Mânca-v-ar Raiul!>. Eu vă zic >Să fim vrednici să ne mănânce Raiul<…

Mulțumiri domnului primar Vasile Dorneanu, domnilor consilieri locali, doamnei director Nadia Mihaela Sângeap si sătenilor din comuna mea natală, PIPIRIG!”, a transmis Olguța Caia.

Andreea T.

1 Comentariu
  1. Olga Caia spune

    Andreea, articolul tau ma onorează si ma bucura, dar acest Titlu de Cetățean de Onoare al Comunei Pipirig este o dulce povara. Ma voi ruga la Dumnezeu sa ma invredniceasca sa-l port cu Rodnicie si Spornicie. Imi amintesc cu mult drag faptul ca, pe cand aveam vreo 7 ani si de atunci încolo, mergeam in cete de cate 40 sau mai multi, peste Domesnic si ajungeam la Mănăstirea SIHASTRIA la parintele Cleopa si la parintele Paisie Olaru, stand pe prispa lor, la rand, la spovedit….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate