Pe 2 ianuarie are loc renumitul Festival de Anul Nou, la Târgu-Neamț

1

An de an, în data de 2 ianuarie, la Târgu Neamț s-a împământenit tradiția să aibă loc o Paradă a datinilor de Anul Nou, ca un adevărat carnaval la care participă mii de oameni, fiind şi o importantă atracţie turistică.

Așadar, luni, 2 ianuarie 2023, în Piața Adormirea Maicii Domnului din Târgu-Neamț sunteți invitați la cel mai așteptat eveniment public de la începutul anului, Festivalul Obiceiurilor si Tradițiilor de Anul Nou, ediția a X-a.

FOTO ARHIVĂ

Manifestarea are loc datorită unei asocieri între Consiliul Judetean (CJ) Neamt, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamt și Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu- Neamț.

Formațiile care doresc să participe, fie că vorbim de colindători sau urători, s-au înscris deja în concurs, miercuri, 28 decembrie a.c. fiind ultima zi în care pot face acest lucru.

Astfel, și-au anunțat prezența peste 20 de formații. Amintim aici ”Codrulețul” de la Vorona Botoșani, Capra Mută de la Preutești, Arnăuții din Răucești, Arnăuții de la Topolița, Ceata Mare de la Timișești coordonată de renumitul meșter popular Ion Albu, Capra Bătrână de la Răucești, Ceata de la Boiștea, Cerbul de la ZBERENI, Datini Drăgușănene din DRĂGUȘENI- Suceava, Ansamblul Ținutul Zimbrului din Anenii Noi- R. Moldova, ”Rândurile” din Muntenii de Sus- Vaslui, Floricica de la munte din Piatra Neamt, Sumanarii din Trifești, URȘII DE LA DĂRMĂNEȘTI, Bacău ș.a.

Marți, 2 ianuarie 2023, vor urca pe scena din Piaţa „Adormirea Maicii Domnului” pentru a încânta publicul cu urături și colinde din vechime, autenticitate, muzică tradiţională, mesaj inedit şi recuzită pe măsură.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

  • ora 10,30 – parada participanti
  • 11,00 – evoluţia participantilor pe scena festivalului
  • ora 13,30 – stabilirea premianţilor, conform jurizării acestora


Festivalul de la Târgu-Neamț se adresează tuturor iubitorilor de datini și obiceiuri de iarnă, din toate zonele țării.

Evenimentul reuneşte, în centrul oraşului de sub Cetatea Neamț, cele mai bune ansambluri din zonă şi din alte părţi ale ţării, într-o competiţie plină de tradiţii, autenticitate şi voie bună. În niciun an nu au lipsit cântecele de Colind, Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii, Dansul căiuţilor şi Teatrul haiducesc -obiceiuri originale și cu un farmec greu de egalat.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Radu spune

    Traim intr-o zona unde traditiile de an nou sau pastrat din mosi ,stramosi .
    Aceste traditii trebuie sa le pastram si sa le transmitem in continuare copiilor si nepotilor nostri.
    Felicitari organizatorilor!
    La multi ani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate