Pr. Stelian Cramba a primit rangul de iconom stavrofor [Biserica „Sf. Nicolae” Târgu-Neamț/ FOTO]

0

Joi, 4 august, părintelui paroh Stelian Cramba de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Neamț i-a fost acordat rangul de iconom- stavrofor, în semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în parohie.

Pr. Cramba a fost hirotesit iconom-stavrofor de către PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, după oficierea Sfântei Liturghii arhierești, acesta oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu.

La acest moment de aleasă trăire duhovnicească au participat și alți preoți și diaconi, inclusiv pr. consilier Nicodim Petre (consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor)  și pr. Nicolae Axentioi- protopop de Târgu-Neamț. De asemenea, au fost prezenți primarul Daniel Harpa, consilierul local Gheorghe Vartic, enoriași, dar și peste 200 de tineri din toate colțurile Moldovei, ajunși la Biserica de la poalele Cetății în timp ce erau pe traseul pelerinajului „Pe urmele Sfinților nemțeni”.

(…) ÎPS Teofan își arată binecuvântarea si mulțumirea pentru o lucrare împlinită pe parcursul a zeci de ani în această parohie. O lucrare statornică, o lucrare rodnică, o lucrare pe care ne dorim ca părintele Stelian să o ducă în continuare cu aceeași bucurie, cu aceeași însuflețire, spre folosul credincioșilor și a tuturor celor care vin, fie cu bucuria gândului, fie cu întristarea inimii, ca să primească întărire și ajutor de la Dumnezeu.

Să fiți binecuvântați!„, a spus PS Nichifor Botoșăneanul.

Pr. paroh Stelian Cramba de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu Neamț s-a născut în iulie 1964 în comuna Petricani, județul Neamț. Este căsătorit și are coi copii. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamt (promoția 1986) și Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, Facultatea de Teologie (promoția 1994). La 1 noiembrie 1998, a fost numit preot la Parohia „Sfântul Nicolae”.

Trăim momente de aleasă bucurie duhovnicească. Părintele consilier îmi spunea că sunt cam emotiv. Este firesc să fie așa când ai astfel de oaspeți, nu într-o duminică, ci într-o zi de rând. (…)  

Mulțumim Domnului pentru cele rânduite, că am reușit să ne împlinim misiunea care ne-a fost încredințată de părinții noștri profesori, de părinții noștri trupești, care ne-au născut, ne-au crescut.

Bucuria mea, vă spun, este și mai mare pentru că sunt preot aici, la poalele Cetății, în orașul Târgu-Neamț, un oraș mic, cu cele mai multe biserici în țară, și cei mai mulți părinți slujitori sunt profesorii mei de la seminar și de la facultate.

Mulțumesc pentru încrederea pe care v-ați pus-o în mine! M-ați așezat pe o cruce care… nu știu dacă sunt vrednic să o duc. Dar așa cum spune rugăciunea, datorită bunătății, datorită milei lui Dumnezeu suntem ceea ce suntem. Nu că suntem noi vrednici. Datorită milostivirii Maicii Domnului și sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu. (…)

Vă mulțumim și vă rămânem recunoscători. Osteneala noastră trebuie să fie și mai mare de acum înainte!”, a spus pr. paroh Stelian Cramba.

În semn de recunoștință și prețuire, acesta a dăruit PS Nichifor Botoșăneanul o icoană cu Sfântul Ierarh Nichifor, aleasă împreună cu preoteasa, „să vă fie ajutător în păstorirea turmei care v-a fost încredințată„, după cum a subliniat pr. Cramba.

Îl felicit din inimă pe părintele paroh Stelian Cramba, care a primit rangul de iconom-stavrofor! (…)

Pentru mine, ca om și ca primar al orașului, cele trăite la Biserica :Sfântul Nicolae; au fost momente deosebite, de aleasă trăire duhovnicească!”, a transmis Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Trebuie precizat că doar preoților care desfășoară o activitate bisericească excepțională li se poate conferi rangul de iconom stavrofor. Acest statut înseamnă o recunoaștere a vredniciei de până acum și o încurajare pentru o lucrare mai intensă și mai bogată în viitor. Când un preot primește rangul de iconom stavrofor se cinstește nu numai acesta, ci întreaga comunitate.

Andreea Trăsnea

*CITEȘTE ȘI:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate