Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 7 decembrie 2019
  • :
  • :

Pui de zimbru, caut naș de botez! [Anunț din Parcul Natural Vânători- Neamț]

Mai rar se întâlnește omul cu ocazia de a fi naș de botez pentru un pui de zimbru- mamifer legendar, mândria pădurilor nemțene.

Administrația Parcului Natural Vânători- Neamț vine cu o veste bună: așa cum ne-a obișnuit din 2013 încoace, și anul acesta organizează concurs în vederea găsirii celui mai potrivit nume pentru mezina familiei de zimbri care cutreieră în libertate pădurile din zonă.

„În acest an, botezăm o femelă ce a venit pe lume în luna iunie 2019. 
Regula concursului este ca numele propus să înceapă cu particula >Ro<, iar pentru a vă înscrie în competiție trebuie să trimiteți propunerea de nume, împreună cu motivația numelui ales, până în data de 11 august 2019″, precizează organizatorii.

Propunerile sunt așteptate atât pe pagina de facebook a Parcului Natural Vânători- Neamț (click AICI), cât și la adresa de e-mail vanatori_park@yahoo.com.

Competiția „Se caută un nume” se află la cea de-a VII-a ediție.

Cu sprijinul publicului larg, au fost botezați până în prezent zece zimbrișori veniți pe lume în Parcul Natural Vânători- Neamț.

În 2013, mai mulți elevi nemțeni, cu gândul la Ozana cea limpede si frumos curgătoare, au botezat o femelă cu numele Rozana. În 2014, o fetiță de la clubul ECOMIL 2000 din Vânători Neamț a numit un pui de mascul Românaşul. În 2015, au fost botezaţi doi pui masculi (Rovin – nume care ne duce cu gândul la bătălia de la Rovine – şi Robur – nume inspirat din romanul „Robur Cuceritorul”, scris de Jules Verne). Tot în 2015, un pui femelă a primit numele Rolinne, de la Carl von Linne, cel care, în 1758, descria pentru prima dată în literatura științifică zimbrul (Bison Bonasus). Zimbrișorul fătat în anul 2016 a fost norocos să-l aibă drept naș de botez de Laurențiu Leoreanu, fost primar al municipiului Roman și actual deputat. Puiul de zimbru a fost numit Romașcan.

În 2017, trei viței din Ținutul Zimbrului au fost botezați, primind numele RonicăRovan și Roemi. Anul trecut, a venit pe lume Roltea.

Stați pe gânduri și lăsați-vă inspirația să găsească un nume demn de legendarul mamifer.

Câștigătorul va fi desemnat în data de 14 august a.c. și va fi invitat la “Ziua Zimbrului” pentru decernarea premiului, pe 17 august.

Acest concurs se desfășoară în cadrul proiectului Parcul Natural Vânători Neamț – de douăzeci de ani împreună (SVA-05-2019), finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în cadrul Programului Spații Verzi, Componenta Arii Naturale Protejate, sesiunea februarie 2019.

Ștefana B.
Un comentariu la “Pui de zimbru, caut naș de botez! [Anunț din Parcul Natural Vânători- Neamț]

  1. Diaconu Maria

    Limba romana are o multime de cuvinte puse intr-un sipet si urcate in pod.Sunt vechi.Eu as cauta in acest tezaur,as scutura de praf cuvantul ROMONITA,asa,moldovenesc.L-as incredinta acestei tinere sa-l poarte mai departe,mandra de a fi nascuta pe plaiuri nemtene!!

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *