Zimbrișorul de la Parcul Natural Vânători Neamț, botezat de Leoreanu- primarul municipiului Roman

0

Laurențiu Leoreanu, primarul orașului Roman a devenit părintele spiritual al mezinului din familia de zimbri de la Parcul Natural Vânători – Neamț, pe care l-a botezat, sugestiv, ROMAȘCAN.

Joi, 18 august, edilul a fost declarat câștigător al concursului „Se caută un nume„, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Zimbrului. Fiindcă era la întâlnirea cu romașcanii din diaspora, Leoreanu nu a putut fi prezent, însă Adina Lupu, inspector în cadrul Primăriei municipiului Roman, a transmis mesajul său:leoreanu nas pentru zimbru

„Se împlinesc 50 de ani de când Constantin Tărăbuță, cel care a fost întemeietorul  și directorul Muzeului de Științele Naturii Roman a realizat un articol despre un craniu de zimbru găsit cu ocazia amenajării fostei Grădini Zoologice a orașului, articol publicat ulterior în revista  Studii și Comunicări a Muzeului Județean Bacău.

Cercetările au arătat că zona excavată aparținea zidului de incintă a cetății vechi a Romanului, construită de Roman Mușat  în 1392. Fără a putea determina vechimea craniului, articolul dovedește că acesta a aparținut unui zimbru vânat în împrejurimile Romanului, aducând astfel o contribuție importantă privitoare la prezența zimbrului în zona colinară a țării noastre.

În memoria acelui zimbru și a celui care l-a făcut cunoscut, pentru a asigura o continuitate în timp, vă propun numele ROMAȘCAN”, a scris Laurențiu Leoreanu.

Peste 300 de persoane și-au dorit să fie în pielea primarului Leoreanu și să devină nașii de botez ai zimbrișorului. „A fost o campanie foarte mediatizată. Presa ne-a ajutat foarte mult, iar mediul online și-a făcut simțită prezența din plin. Am primit peste 300 de propuneri, de fapt 300 de persoane care au trimis o propunere, două sau trei, bineînțeles pornind de la idea că numele trebuie să înceapă cu RO, de la România, și că avem de botezat un mascul de această dată. Ne-a fost foarte greu să facem o diferențiere, în condițiile în care peste 36 dintre potențialii nași ai vițelului nostru au dorit ca pe el să îl cheme Romulus. 36 de nași era prea mult totuși pentru un zimbrișor. Ușor, ușor am ajuns până la urmă la numele >Romașcan<, propunere aleasă de către membri comisiei datorită poveștii care stă în spatele acestui nume”, spun reprezentanții Parcului Natural Vânători Neamț.diploma leoreanu

Merită apreciată deschiderea primarului de Roman față de astfel de activități, fiind un exemplu demn de urmat de către toți politicienii. A fi naș de botez pentru un pui de zimbru e lucru mare, iar statutul lui Leoreanu presupune o grijă suplimentară față de mediul în care trăiește zimbrișorul. Suntem curioși cam ce implicare va avea edilul în creșterea celui mai nou fin al său, primarul de Roman fiind de altfel  nașul de botez a cel putin nouă copilași.

„Am fost plăcut surprins, în primul rând, de raționamentul dânsului, de explicația convingătoare a numelui găsit de dumnealui, iar al doilea motiv de mirare a fost că dumnealui, primar la Roman, a găsit timp si s-a gândit  la un nume original, care până acum nu a mai fost dat unui zimbru. Vom vedea cum o să-și ducă nășia până la capăt, pentru că a fi naș presupune și anumite responsabilități. Vom vedeaa dacă, pe măsura funcției, se va achita corespunzător față de cel mai nou fin al lui”, ne-a spus Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate