Seceră din Epoca Bronzului, descoperită de un nemțean sub gunoaie, la marginea pădurii Braniște

0

O seceră din Epoca Bronzului a văzut din nou lumina zilei, după peste 3500 de ani în care a stat îngropată în pământ. Obiectul a fost descoperit cu detectorul de metale de către târgu-nemțeanul Ion Petreanu, la marginea pădurii Braniște din comuna Vânători-Neamț.

„Este vorba despre o seceră despicată în două, din Epoca Bronzului. Mai este una asemănătoare la Muzeul din Brăila. Probabil obiectul nu a fost găsit până acum fiindcă sunt multe gunoaie aruncate în zonă.

M-am cam chinuit, dar a meritat efortul”, ne-a declarat Ion Petreanu.

Pentru Ion Petreanu, pasiunea pentru istoria veche este una nouă, insuflată de un prieten din Belgia. Rezultatele căutărilor sale nu s-au lăsat însă mult așteptate, mai ales că vorbim despre Târgu-Neamț și comunele din împrejurimi- o zonă încărcată de istorie și populată încă din cele mai vechi timpuri.

Sunt începător, de vreo două luni am început să folosesc detectorul de metale în zonă. Am mai descoperit doi denari romani săptămâna trecută, dar și o fibulae romană și o verigă, probabil elemente de vestimentație/ podoabă din timpuri demult apuse.”, ne-a precizat Ion Petreanu.

Secera din Epoca Bronzului pe care a descoperit-o zilele trecute o va preda în cursul zilei de astăzi Direcţiei pentru Cultură Neamţ în termenul legal, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional. Vestigiul urmează a fi evaluat de către experţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate