Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

0

Crestinii ortodocsi cat si cei catolici il celebreaza astazi pe Sfantul mare mucenic Gheorghe,purtatorul de biruinta, unul din cei mai cunoscuti sfinti ai crestinismului. La hramul bisericii Sfantul Gheorghe din orasul Tirgu Neamt, slujba a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Preafintitul Calinic
Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasului.
Sfantul Gheorghe a trait pe vremea imparatului Diocletian , atunci cand prigonirile impotriva crestinilor erau crancene . El a ajuns general in armata imparatului si a fost intemnitat pentru ca a mers la acesta si a marturisit ca este ucenic al lui Hristos.
A fost supus la chinuri groaznice pentru a renunta la credinta dar pentru ca a supravietuit tuturor torturilor, sfantul i-a determinat pe foarte multi sa treaca la credinta crestina. Insasi sotia imparatului a trecut la crestinism, fapt care l-a facut pe acesta sa porunceasca taierea capului sfantului Gheorghe.
Astazi isi sarbatoresc ziua aproximativ doua milioane jumatate de romani care poarta numele Gheorghe sau derivate ale acestuia. Etimologia numelui vine din grecesul “geos” care inseamna pamant si din cuvantul “orge” care inseamna “a semana”. Astfel, Sfântul Gheorghe este protectorul celor care practica muncile campului. Totodata, Marele Mucenic este si ocrotitor al mai multor tari si orase din intreaga lume printre care se pot aminti: Anglia, Grecia , Bulgaria , Rusia , Serbia , Germania, Palestina sau Portugalia.

Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate