Baie comunală pentru rromii din comuna Vânători

1

Rromii din comuna Vânători par a fi cei mai privilegiați din țară. Aceștia au fost dotați în cartierul în care locuiesc printr-un proiect european inițiat de  primăria comunei, cu o baie publică și două mașini de spălat automate. Tindem să credem că această baie publică destinată comunității de rromi este unicat în țară, ceea ce face ca inițiativa primăriei comunei Vânători să fie de apreciat și în egală măsură de urmat.

Adriana Petrariu: „ÎMPREUNĂ AM DEMONSTRAT ȘI NE-AM DEMONSTRAT CĂ SE POATE!”

 În comuna Vânători trăiesc aproximativ 7614 locuitori conform ultimului recensământ din 2011, din care aproximativ 530 sunt rromi și care trăiesc în 95 de gospodării dispuse în trei comunități: UMTF, PRUND și FAGI. Veniturile comunității de rromi din Vânători provin din ajutoare sociale , colectarea și valorificarea fierului vechi, cerșit și ghenă. Aceștia se confruntau la momentul demarării proiectului cu o întreagă serie de probleme, pornind de la nivelul scăzut de educație, abandonul școlar, lipsa locurilor de muncă, igienă precară, infracționalitate, cerșetorie pe străzile orașului Tîrgu-Neamț. Dacă pentru populația majoritară a comunei apa potabilă nu mai era de mult o problemă, în comunitatea rromă lipsa apei potabile atrăgea o serie de consecințe ce priveau igiena și starea de sănătate. Acest lucru a dus și la abandonul școlar, pentru că igiena precară a copiilor rromi a dus la o proastă relaționare în colectivele claselor.

 „După mai multe acțiuni de dezvoltare comunitară cum ar fi concesionarea terenului pe care sunt construite casele, construirea a cinci locuințe și reabilitarea altor zece în parteneriat cu Habitat și Soroș România și cu dorința continuă  de-a ajuta această comunitate, împreună cu  expertul local pe problematică rromă  am solicitat în martie 2011, Agenției Naționale pentru Rromi, includerea în lista propusă FRDS-ului  a comunităților eligibile în vederea finanțării din runda a III-a  din cadrul Programului de Intervenții Prioritare, astfel că la începutul lunii august 2011 comunitățile de rromi din Vînători-Neamț au devenit potențiali beneficiari FRDS .După vizitarea și evaluarea tuturor celor trei subcomunități de rromi, facilitatorul FRDS, Daniela Cadar a constat că în comunitatea UMTF erau îndeplinite  toate cele 8 criterii  de sărăcie  luate în considerare de FRDS. Dat fiind contextul amintit mai sus, s-au impus organizarea  mai multor Adunări Publice, în vederea prioritizării problemelor comunității, putem spune că a fost cea mai grea. Ca urmare a acestor Adunări Publice  s-a ajuns la stabilirea   obiectivelor proiectului și  anume de construire a unei băi publice pentru comunitatea de rromi și  servicii de promovare şi îngrijire a sănătăţii (campanii de educaţie pentru sănătate, amenajarea unei băi publice) şi servicii comunitare de informare şi consiliere. Baia publica este foarte apreciata de cei 169 de beneficiari directi, care se bucura de cele două masini de spalat de capacitate mare, în care  fiecare familie în parte a spălat separat îmbrăcămintea femeilor de cea a bărbaților , de cele opt dușuri –câte 4 în încăperi separate bărbați –femei, fiindu-le asigurată apa caldă cu ajutorul centralei pe lemne din dotarea băii ,ca și de detergentul și Kit-urile igienice puse la dispoziție în cadrul proiectului: „O șansă pentru comunitatea de romi UMTF din Vînători-Neamț”, ne-a declarat Petrariu Adriana primarul comunei Vânători.

  Proiectul reprezintă un real câștig pentru comunitatea de rromi, în mod direct  și  întreaga populatie din Vînători-Neamț .Toate acestea nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul  Fondului Român de Dezvoltare Socială și reprezentanților săi care s-au alăturat în permanență pe parcursul proiectului acestei munci de echipă , acestui parteneriat exemplar pus în practică dintre Primăria Vînători –Neamț și Grupul de Inițiativă al Rromilor din UMTF , Vînători –Neamț.

Comunitatea de rromi din Vânători se declară deosebit de mulțumită de inițiativa primăriei.

 „Noi ne bucurăm că doamna primar s-a gândit la noi, pentru ca și noi și copiii noștri să avem condiții ca ale românilor. Noi nu am fost obișnuiți cu asemenea lux, de aceea suntem fericiți că ne putem spăla, iar ai noștri copii merg la școală curați”, ne-a mărturisit o femeie de etnie rromă care impreuna cu familia ei beneficiază de această baie comunală.

Marilena STURZU

1 Comentariu
  1. Razvan spune

    Saracii discriminati.
    Un rrom are loc rezervat la facultate. O firma are beneficii daca angajeaza rromi. Un rrom beneficiaza de scutiri la plata energiei electrice si a apei potabile, poate chiar si locuinta sociala (a se vedea anumite orase).
    Cand luati de mana un rrom de pe strada sii ii spui „Hai cu mine si ma ajuta la treaba si te platesc” ce face? Fuge ca e mai bine sa furi si sa cersesti; in felul asta nu oboseste.
    Ajung sa ma simt eu discriminat. Unui pensionar cine ii plateste ceva? Unui tanar absolvent cine ii da un serviciu. Hai sa integram rromii si ne gandim pe urma la cei ce muncesc.
    Nu sunt rasist ci doar vreau drepturi egale nu preferentiale.
    Statul plateste alocatii pe fiecare copil. Cum sa nu faca rromii 100 de copii cand vine statul si le da bani in functie de numarul lor.
    Saracii discriminati, altul face credit pe 30 de ani sau se duce sa munceasca, nu sa fure, prin alte tari pentru a-si intretine familia si unii discriminati nu vor munci niciodata atat timp cat incercam sa ii integram dandu-le gratuit beneficii.

    Sa fim realisti. Rog autorii articolului sa reia acest subiect peste cateva luni si vom vedea ce se alege de baia comunala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate