Trei tipuri de fonduri alocate de Primaria Targu Neamt anul acesta

0

 bani_10_67162746c6_61f1aa6cc4             Anul acesta Primaria Targu Neamt a initiat doua regulamente privind alocarea banilor catre culte si ONG-uri. La inceputul anului cand a fost organizat bugetul pe 2014, s-au alocat 100.000 de lei cultelor. Aceasta suma destinata celor 12 biserici de pe raza orasului, va fi impartita pe fiecare parohie in parte in functie de necesitati si pe baza regulamentului aprobat de Consiliul Local. „Nu inseamna ca Primaria sau CL nu vor acorda un ajutor financiar, dar specific, in functie de necesitati” – declara primarul Harpa, care precizeaza printr-un exemplu urmatoarele: „Suma de 100.000 lei a fost alocata la inceputul anului. Este posibil ca pana la sfarsitul anului, suma sa ajunga pana la 300.000 de lei, dar asta in functie de banii pe care ii vom primi si noi de la Consiliul Judetean, Guvernul Romaniei sau din alte fonduri”. Reprezentantii celor 12 bicerici au prezentat cate o solicitare in care au mentionat toate lucrurile de care au nevoie. Conform regulamentului, pentru sumele acordate in functie de solicitari, Consiliile Parohiale trebuie sa  justifice banii cheltuiti, prin facturi, chitante sau alte forme doveditoare.

            O alta suma de bani, tot in valoare de 100.000 de lei a fost alocata fundatiilor si asociatiilor de pe raza orasului Targu Neamt. Si tot in baza regulamentului, fondurile se impart pe proiecte, care pot fi pe linie culturala, sportiva  sau sociala. Fiecare ONG care doreste finantare trebuie sa depuna un proiect la Primaria Targu Neamt. Proiectele depuse sunt discutate pe comisii, dar si in sedintele de Consiliu Local. Cele mai bune proiecte depuse pot incasa fiecare sume pana la 20.000 lei maximum. Deci, suma de 100.000 lei alocata ONG-urilor va fi impartita proiectelor castigatoare. „Daca sunt mai multe proiecte pe cultura si nu avem pe social, mergem pe cele mai bune proiecte pe cultura. Daca sunt si pe social si pe cultura vor fi alese cele mai bune dintre acestea. La fel ca si in cazul bisericilor este posibil ca pana la sfarsitul anului sa dublam suma. Este posibil… dar la momentul actual, in buget este alocata suma de 100.000 de lei. Mai avem o posibilitate de a acorda o suma de bani ONG-urilor prin transferuri, unde nu s-a inteles si sper sa inteleaga pana la urma persoanele interesate ca este vorba tot de un fond de 100.000 de lei, folosit ca ajutor financiar. Sa va dau un exemplu, Fundatia „Speranta” care are o problema mai deosebita cu acele persoane cu diabilitati, care se zbat sa se implice in viata profesionala si Fundatia „Omenia” care hraneste zilnic copii si batrani, vor avea o suma de bani garantata pana la sfarsitul anului acestuia”.

       In concluzie, exista trei tipuri de fonduri acordate de Primaria Targu Neamt pe anul 2014: cultelor conform regulamentului, ONG-urilor conform regulamentului pe proiecte si transferuri prin hotarare de CL pentru cateva fundatii din oras, in special celor cu activitate sociala.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate