Ursul de la grădina zoo din Vînători-Neamț va fi relocat la Sanctuarul din Zărnești

0

La câteva zile de la lansare (22 august), petiția pentru relocarea ursului  Grădina zoologică „Dragoș Vodă”, de la Vînători – Neamț, într-un sanctuar și-a produs efectele cu aproape 3000 de semnături. (click aici pentru detalii)

Prin această petiție s-a solicitat autorităților competente eliberarea ursului din Grădina zoologică „Dragoș Vodă”, de la Vînători – Neamț, unde stă de peste două decenii, și facilitarea relocării lui într-un centru care oferă condiții normale de captivitate.

Sanctuarul din Zărnești a acceptat primirea ursului, cu mențiunea ca reprezentanții Direcției Silvice Neamț să își ofere acordul. Și l-au dat.

Inițiatoarea petiției, Irina, ne-a declarat: „Urăsc situația animalelor închise. Eu am un mini-adăpost de câini și urăsc și situația aceasta. Dacă am un câine ce stă mai mult de 6 luni în foster la mine la țarc deja îmi ies din minți. Am fost recent pentru prima  dată în vizită la Grădina Zoo din Vînători- Neamț, unde eu mă așteptam să văd doar zimbri, nu de la intrare să vad un urs captiv. Mi s-a părut trist și resemnat și am considerat nedreaptă toată situația. Cred că aici e toată problema noastră în general, că vedem lucruri care ne întristează, dar nu ne implicam și asta în mare parte pentru că ne-am obișnuit oarecum ca toate eforturile să sfârșească fără rezultat și asta în orice domeniu.”.

Pe 27 august, ing. Viorel Timişescu de la Direcţia Silvică Neamţ ne-a contactat telefonic după ce a văzut petiţia promovată pe ZiarTarguNeamt.ro si a precizat că Direcţia Silvică Neamţ îşi manifestă disponibilitatea de a asigura transferul ursului de la grădina zoo din Vînători-Neamţ către sanctuar, dacă acolo va beneficia de condiţii mai bune.

Contactată de publicația noastră, Paula Ciotloș, reprezentant al Sanctuarului din Zărnești, ne-a comunicat faptul că s-a discutat astăzi, 28 august, cu ing. Viorel Timișescu. S-a dat acordul oficial pentru relocare, iar transferul urmează să se realizeze cel mai probabil în perioada 11- 13 septembrie. Vom reveni cu un material pe această temă în perioada menționată.

„Ne vom deplasa la Vînători-Neamț după 11 septembrie, avem autorizație de transport și tot ce ne trebuie. Domnul director a fost foarte înțelegător și ne-a comunicat că își dorește ca ursul să își petreacă ultimii ani din viață într-un loc mai potrivit pentru el”, a mai punctat Paula Ciotloș.

Menționăm că există deja un precedent la Neamț, o petiție cu peste 19.000 de semnături lansată pentru ursoaica Anca de la parcul Zoo din Piatra-Neamț, care a fost relocată, în această primăvară, cu acordul primăriei Piatra-Neamț, la Zărnești (click aici pentru detalii). Sora ei, Ina, este tot la Zărnești.

Mai jos, două materiale despre Anca și Sanctuarul din Zărnești. Despre sanctuar găsiți mai multe informații aici.


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate