Zi de mare însemnătate la Catedrala Adormirea Maicii Domnului

0

Sâmbătă, 8 august a fost o zi de mare însemnătate pentru târgnemțeni. S-au împlinit 140 de ani de la sfințirea Catedralei Adormirea Maicii Domnului, biserică considerată centrul orașului, atât spiritual, cât și arhitectural, prin importanță și prin amplasarea în spațiu.

Cu această ocazie, Primăria, în colaborare cu Parohia Adormirea Maicii Domnului și Casa Culturii „Ion Creangă” au organizat o manifestare spiritual- culturală cu invitați de seamă, printre care și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

Sâmbătă, 8 august, biserica din centru s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să ia parte la Sfânta Liturghie arhierească și să primească binecuvântarea ÎPS Teofan. Printre creștini s-au numărat și primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, unii consilieri locali și Decebal Arnăutu, fostul primar al orașului.

IMG_7016

De la ora 15.00, sala de conferințe a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a găzduit Simpozionul spiritual- cultural intitulat „Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț – istorie și contemporaneitate”, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

Figuri cunoscute din lumea ortodoxiei și din comunitatea locală și-au prezentat lucrările de interes pentru orice creștin orthodox din zona Târgului: Pr. prof. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Pr. prof. dr. Ion Vicovan- decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Preasfințitul părinte prof. dr. Varlaam Ploieșteanul- episcop vicar patriarhal, Preacuviosul părinte arhim. Dr. Benedict Sauciuc- starețul Mănăstirii Neamț,preacuviosul părinte arhim. Hrisostom Rădășanu- consilier învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, preacucernicul părinte protopop Ioan Dogariu, prof. de istorie Vasile Vrînceanu, preacuviosul părinte arhim. Mihail Daniliuc- egumenul Schitului Vovidenia de la Mănăstirea Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc- parohul catedralei și directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pr. prof. Viorel Laiu și pr, prof, dr. Mihai Vizitiu (slujitori la Catedrala Adormirea).

Și primarul Daniel Harpa a participat la această sesiune de comunicări, cu lucrarea „Raporturile Consiliului Local și al Primăriei cu Biserica Adormirea”.

„Am avut onoarea și plăcerea să particip la Sfânta Liturghie, la care au luat parte ÎPS Teofan și Prea Sfințitul Părinte dr. Ambrozie- întâiul Episcop al Giurgiului. De 140 de ani, Biserica Adormirea Maicii Domului este un loc de rugăciune și închinare atât pentru credincioșii din orașul nostru, cât și pentru pelerinii veniți din alte zone. Bisericile din Tțrgu Neamț ne oferă nouă, celor care locuim aici, posibilitatea de a avea o viață spiritual și socială  împlinită”, ne-a spus primarul Daniel Harpa.

În cadrul simpozionului cultural – spiritual, a avut loc și o lansare de carte: „Monografia Catedralei Adormirea Maicii Domnului Tg. Neamț”, semnată de preotul dr. Mihai Vizitiu, slujitor la biserica din centrul orașului.

biserica_adormirea_tgneamt_m„Așezată în centrul orașului este o construcție monumentală. Aici, în același loc au fost înainte două biserici din lemn. Prima a fost construită de Ștefan cel Mare, iar a doua ar fi fost construită de Vasile Lupu, și care a ars în săptămâna patimilor a anului 1864. În anul 1865 a început zidirea actualei biserici, prin strădania morală și materială a ctitorilor: Calipso și Neculai Albu din Piatra Neamț, fost prefect al județului, care a dăruit 500 de galbeni; Maria și Alexandru Popovici, Zoița și Pavel Paveliu, Elena și Gheorghe Tomovici, care au făcut policandrul din mijlocul bisericii; Eufrosina și Ștefan Atanasiu, precum și alți buni creștini din oraș și împrejurimi. În anul 1875, biserica a fost terminată și Sfințită de Mitropolitul Iosif Naniescu, urcat atunci în scaunul mitropolitan, fiind și prima biserică pe care o sfințea în noua funcție. De parohia Adormirea țineau și bisericile Sf. Ilie și Sf. Gheorghe, până în anul 1928, când aceste două biserici, împreună cu biserica Sf. Haralambie au format o nouă parohie: Sf. Ilie” (Călător prin orașul Târgu Neamț de altădată și de astăzi”, prof. Vasile Vrânceanu).

Ctitorie din 1676, distrusă de un incendiu în 1864 şi refăcută complet în 1875, Catedrala Adormirea Maicii Domnului este fără doar și poate un simbol al orașului Târgu Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate